Effect of Shifts in Food Waste Policy on the Municipal Solid Waste Composition

음식물 폐기물 정책 변화가 도시생활폐기물의 조성변화에 미치는 영향

  • Yoon, Seok-Pyo (Department of Biological and Environmental Engineering, Semyung University)
  • 윤석표 (세명대학교 바이오환경공학과)
  • Received : 2008.01.30
  • Accepted : 2008.03.05
  • Published : 2008.03.31

Abstract

As a waste management tool, the prohibition of landfilling of food waste has enforced since 2005. the composition of municipal solid waste (MSW) has changed dramatically. In this study, MSW generated from a small city collected once a year in 2004, 2005 and 2007, to qualify the characteristics of MSW before and after implementation of the tool. The prohibition of landfilling of food waste dramatically reduces food waste in MSW to 5.5 weight %, and on the other hand results to increase papers to 50.6 % and plastics to 22.6 %, The bulk density lowers to 50 %, which newly propose the necessity of volume reduction and incineration of MSW to ensure efficient transport and disposal. As water content of MSW reduces to 15.9 %, lower heat value of MSW after prohibition of landfilling of food waste increase to 3565.6 kcal/kg. Mitigation of bad smell and waste leachate with lower contaminants are recommendable as a kind of positive effects benefited by the tool.

2005년부터 실시된 음식물류 폐기물의 직매립 금지로 도시생활폐기물의 조성은 최근 급변하였다. 이에 본 연구에서는 동일한 중소도시에서 2004, 2005, 2007년에 년1회씩 도시생활폐기물을 수거하여 폐기물의 물리화학적 조성을 조사하고, 이로부터 음식물류 폐기물의 직매립 금지정책이 도시생활폐기물의 성상변화에 미치는 영향을 고찰하였다. 음식물류 폐기물의 직매립 금지로 생활폐기물 중의 음식물류의 함량은 급격히 감소하여 5.5 % 수준으로 낮아졌으며, 종이류가 50.6 %, 비닐/플라스틱이 22.6 %로 증가하였다. 겉보기 밀도는 약 50 % 감소하여 효과적인 폐기물 수거 및 처분을 위해서는 부피저감과 소각의 필요성이 제기되었다. 전체 폐기물 중의 수분함량은 15.9 %로 2004년도에 비하여 30.5 % 감소하였으며, 폐기물의 저위발열량은 직매립 금지 후 약 2배 가까이 증가하여 3565.6kcal/kg의 값을 나타내었다. 음식물류 폐기물의 직매립 금지 조치로 매립지 침출수 원수 수질이 개선되는 등 긍정적인 효과를 확인할 수 있었다.

Keywords