Characterization of a new commercial strain 'Gumbit' in Pleurotus cornucopiae var. citrinopileatus

노랑느타리 품종 '금빛'의 특성

  • Yoo, Young-Bok (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Kong, Won-Sik (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Jang, Kab-Yeul (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Kim, In-Yeup (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Oh, Se-Jong (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Jhune, Chang-Sung (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA)
  • 유영복 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 공원식 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 장갑열 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 김인엽 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 오세종 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 전창성 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과)
  • Published : 2006.09.30

Abstract

A new commercial strain "Gumbit" of golden oyster mushroom was developed by hyphal anastomosis. It was improved with hybridization between monokaryotic strain derived from ASI 2295 and ASI 2703. The optimum temperature of mycelial growth and fruiting body development were $25{\sim}30^{\circ}C$ and $19{\sim}24^{\circ}C$, respectively. The pileus was golden to brilliant yellow color. Commercial strain "Gumbit" was not as prolific as the more commonly cultivated Pleurotus ostreatus in the conversion of substrate mass to mushrooms. However, cultivator can save money for mushroom growing on high-temperature season as like summer in Korea. Since picking individual mushrooms is tedious and often damages the fragile fruiting bodies compared with other species of oyster mushrooms.

느타리버섯류의 새로운 품목을 개발하기 위하여 고온기에 재배하기 알맞은 노랑느타리 품종을 개발하였다. 우수한 2개 균주의 단포자를 분리하고 균사접합 방법을 이용하여 다수의 특성이 우수한 Pc2005-3015호를 새로운 품종으로 육성하였다. 기존의 다른 느타리와는 달리 자실체 색깔이 노랑색으로 아주 아름답다. 특히 최근에 색깔이 다양한 웰빙 식품이 각광을 받으면서 버섯의 칼러화 시대가 요구되고 있다. 이러한 노랑느타리는 시각적 효과가 뚜렷하여 버섯요리 개발과 판촉행사 등에 유용하게 이용될 수 있을 것으로 기대된다. 궁극적으로 새로운 버섯의 수요 창출로 농가소득에 이바지 하게 될 것이며, 주요 특성은 다음과 같다. 가. 균사배양 최적온도는 $25{\sim}30^{\circ}C$, 버섯발생 온도는 $19{\sim}24^{\circ}C$, 자실체 생육온도는 $19{\sim}24^{\circ}C$로 원기형성을 위하여 저온처리가 필요하지 않으며 여름철을 중심으로 늦봄부터 이른 가을까지 재배하기에 알맞은 품종이다. 나. 자실체의 갓 색깔은 노랑색이며 자실체 형태는 다발형으로 기존에 보급되지 않은 새로운 종의 품종이다. 다. 초발이소요일수는 3~5일, 생육일수는 5~10일로 온도가 높을수록 단축된다. 라. 자실체 형태는 깔때기형이며 유효경수는 병당 53개, 대굵기는 9.0mm로 다른 느타리 종에 비해 가늘고, 개체중은 5.3g으로 갓이 얇고 수량은 병당(850ml) $134{\pm}14.8g$이다. 마. 품질을 높게 하려면 재배온도를 19-22로 다소 낮은 생육온도에서 관리하는 것이 좋다.

Keywords