Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 4 Issue 3
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- Pages.83-87
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- 2006
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
Characterization of a new commercial strain 'Gumbit' in Pleurotus cornucopiae var. citrinopileatus
노랑느타리 품종 '금빛'의 특성
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Yoo, Young-Bok
(Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
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Kong, Won-Sik
(Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
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Jang, Kab-Yeul
(Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
- Kim, In-Yeup (Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
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Oh, Se-Jong
(Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
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Jhune, Chang-Sung
(Applied Microbiology Division. National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA)
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유영복
(농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
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공원식
(농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
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장갑열
(농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
- 김인엽 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
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오세종
(농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
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전창성
(농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과)
- Published : 2006.09.30
Abstract
A new commercial strain "Gumbit" of golden oyster mushroom was developed by hyphal anastomosis. It was improved with hybridization between monokaryotic strain derived from ASI 2295 and ASI 2703. The optimum temperature of mycelial growth and fruiting body development were
느타리버섯류의 새로운 품목을 개발하기 위하여 고온기에 재배하기 알맞은 노랑느타리 품종을 개발하였다. 우수한 2개 균주의 단포자를 분리하고 균사접합 방법을 이용하여 다수의 특성이 우수한 Pc2005-3015호를 새로운 품종으로 육성하였다. 기존의 다른 느타리와는 달리 자실체 색깔이 노랑색으로 아주 아름답다. 특히 최근에 색깔이 다양한 웰빙 식품이 각광을 받으면서 버섯의 칼러화 시대가 요구되고 있다. 이러한 노랑느타리는 시각적 효과가 뚜렷하여 버섯요리 개발과 판촉행사 등에 유용하게 이용될 수 있을 것으로 기대된다. 궁극적으로 새로운 버섯의 수요 창출로 농가소득에 이바지 하게 될 것이며, 주요 특성은 다음과 같다. 가. 균사배양 최적온도는
Keywords
- Commercial strain;
- Golden oyster mushroom;
- Gumbit;
- Hybridization;
- Pleurotus cornucopiae var. citrinopileatus