Studies on Changes of Isoflavone and Nutrients during Germination of Soybean Varieties

발아기간에 따른 대두 품종별 이소플라본 및 영양성분 변화

  • Jeon, Su-Hyeon (Dept. of Food Science & Nutrition, Soonchunhyang University) ;
  • Lee, Kyong-Ae (Dept. of Food Science & Nutrition, Soonchunhyang University) ;
  • Byoun, Kwang-Eui (Dept. of Food Science & Nutrition, Soonchunhyang University)
  • 전수현 (순천향대학교 식품영양학과) ;
  • 이경애 (순천향대학교 식품영양학과) ;
  • 변광의 (순천향대학교 식품영양학과)
  • Published : 2005.06.30

Abstract

The purpose of this study is to investigate changes of isoflavone and nutrients during germination of soybean varieties and to determine the optimal germination condition for soybean processing. After 5 days' germination, water content of the soybeans increased in the order of Poongsannamoolkong> Sinpaldal#2> Black#1> Jinpumkong. Ash content was higher in the order of Poongsannamoolkong> Sinpaldal#2> Jinpumkong> black#1 soybean. All varieties of the soybean samples increased in ash content during germination. Crude fat content was higher in the order of Poongsannamoolkong> Black#1> Jinpumkong> Shinpaldalkong. Crude protein content was higher in the order of Shinpaldalkong> Black#1> Jinpumkong> Poongsannamoolkong. Polypeptide subunits separated from the SDS-PAGE of the entire proteins were showing comparatively high level in the range of 2-16KD in Jinpumkong and 2-21KD in Poongsannamoolkong till the first day of germination, 2-25KD in Sinpaldal#2 till the second day, and 6-27KD in Black#l till the third day. Changes of total isoflavone contents during germination showed different patterns in soybean varieties: Jinpumkong and Black#1 had the highest total isoflavone content on the fourth day of germination, Poongsannamoolkong and Sinpaldal#2 on the first and the second day of germination, respectively.

대두의 길이와 무게는 발아기간에 따라 4품종 모두 증가하였고, 특히 콩나물용 풍산나물콩은 $2.4{\sim}25cm$로 가장 큰 증가폭을 보였으며 장류 및 두부콩인 진품콩은 $2.43{\sim}13.57cm$로 가장 낮았다. 무게의 변화는 대립검정콩인 검정콩1호가 $0.54{\sim}0.94g$으로 가장 높은 변화를 보였으며, 진품콩이 $0.48{\sim}0.9g$으로 가장 낮은 변화를 보였다. 모든 품종의 수분은 지속적으로 증가했으며, 회분은 발아 전 보다 증가하였다. 조지방의 경우 진품콩은 감소, 풍산나물콩, 신팔달2호, 검정콩1호는 증가했으며, 조단백은 4품종 모두 증가했다. SDS-PAGE는 콩의 발아가 진행됨에 따라 고분자량 subunits가 전분자 peptide로 이행되는 경향을 나타내었다. 이는 콩의 발아가 진행됨에 따라서 콩단백질이 저분자 peptide로 분해되고 생장을 위한 아미노산 대사에 소비되기 때문으로 생각되며 저분자 polypeptides subunits의 이용을 통해 다양한 기능성을 기대할 수 있을 것으로 본다. 대두 중 총 이소플라본 함량을 진품콩은 발아 4일째, 풍산나물콩은 발아 2일째, 신팔달2호는 발아 2일째, 검정콩1호는 발아 4일째에 각각 총 이소플라본 함량이 높은 것으로 관찰되었으며, 발아시기에 따른 이소플라본의 이 같은 변화를 응용하여 가공용도별로 사용한다면 기능성식품 개발에 유용할 것으로 사료된다.

Keywords