Antifungal and Antioxidant Activities of Extracts from Leaves and Flowers of Camellia japonica L.

동백나무 잎과 꽃 추출물의 항미생물 활성 및 항산화 효과

  • 이숙영 (동신대학교 생물자원산업화지원센터) ;
  • 황은주 (동신대학교 식품생물공학과) ;
  • 김지혜 (동신대학교 식품생물공학과) ;
  • 최영복 (조선대학교 생물학과) ;
  • 임채영 (동신대학교 생물자원산업화지원센터) ;
  • 김선민 (동신대학교 한약재산업학과)
  • Published : 2005.06.30

Abstract

This research was performed to investigate the possibilities of industrial usage of camellia (Camellia japonica L.) by examining the antioxidant and antimicrobial effects of methanol extract with different sections. Content of total phenolics, DPPH radical scavenging activities and antibacterial activity of young leaf, mature leaf, flower bud, flower, bark, and seed of camellia were compared in vitro experimental models. Total phenolics was contained the higher in young leaf (74.62 mg), flower bud (65.02 mg) and flower (62.42 mg) but less than 20.95 mg per 100 g of dry weight in other parts of Camellia japonica L. And effects of antioxidant measured by DPPH radical scavenger activity ($RC_{50}$, reduce concentration 50%), was shown higher $7.16{\sim}18.14\;{\mu}g/m{\ell}$ in methanol extract of young leaf, flower bud and flower than $61.23\;{\mu}g/m{\ell}$ of BHT as a chemical oxidant. Also, the antimicrobial activity of Camellia japonica L. extracts determined using a paper disc method against food-borne pathogen and food spoilage bacteria, the young leaves extracts showed the most active antimicrobial activity against 7 kinds of harmful microorganisms. Flower bud extracts showed the highest antibacterial activity against P. aeruginosa and Enterobacter spp. C1036. In addition, the minimum inhibitory concentration (MIC) of young leaf extract against B. subtillis,S. fradiae,S. aureus,E. coli,P. aeruginosa, Enterobacter spp. C1036, and S. typhimurium were revealed 1 to 15 ${\mu}g/m{\ell}$. As a result, antimicrobial activity of camellia extracts was shown higher gram positive bacteria than gram negative bacteria.

천연물은 예로부터 건강의 증진 및 질병의 치료를 위하여 다양하게 이용되어 왔다. 특히 천연물 및 식품류에 포함되어 있는 폴리페놀성 화합물들은 항산화, 암세포 성장억제, 항돌연변이 등 다양한 생리활성을 나타내어 심혈관계 질환 및 암의 치료와 예방제로서의 활용 가능성을 검토하는 많은 연구가 이루어지고 있다. 따라서 본 연구에서는 동백나무의 기능성 물질 확보와 가공을 통한 고부가가치 창출을 목표로 국내에서 자생하는 동백나무를 부위별로 추출물을 제조하여 항산화 및 항미생물 활성을 평가하고자 하였다. 항산화효과는 항산화력 성분인 총페놀 화합물의 함량과 BPPH radical 소거법을 이용하여 항산화 활성을 측정하였는데 총페놀 화합물의 함량은 동백나무 부위별 추출물의 건조중량 100 g에 대하여 어린잎, 꽃봉오리 및 꽃 추출물에 각각 74.24mg , 65.02mg, 그리고 62.42mg로 나타났다. Free radical소거활성을 공존시킨 DPPH의 50%를 환원시키는데 필요한 시료의 양 $(RC_{50})$은 어린잎, 꽃봉오리 그리고 꽃의 추출물에서 각각 7.16 ${\mu}g/m{\ell}$, 14.45 ${\mu}g/m{\ell}$ 및 18.4 ${\mu}g/m{\ell}$의 낮은 농도로 활성을 나타내어 기존의 합성 항산화제인 BHT의 61.23 ${\mu}g/m{\ell}$보다 높은 항산화 효과를 나타내어 천연 항산화제로서 이용 가능성을 보여주었다. 또한 B. subitillis, S. fradiae, S. aureus, E. coli, P. aeruginosa, Enterbacter spp. C1036 및 S. typhimurium 7종의 시험균을 사용하여 동백나무 부위별 추출물의 항균활성을 측정 하였는데 어린잎의 경우 15 ${\mu}g/m{\ell}$의 농도에서 $9{\sim}13mm$의 투명환을 보여 비교적 높은 항미생물 활성을 나타내었고, 꽃봉오리 추출물을 첨가하였을 때 P. aeruginosa와 Enterbacter spp. C1036 균주에서 가장 장한 억제활성을 나타내었다. 7종의 시험균에 대한 항균력이 가장 높았던 어린일 추출물의 최소저해농도 (MIC)는 $1{\sim}15으로 나타났으며, 그람양성균이 그람음성균보다 각 농도에서 최소저해농도의 효과가 더 높은 것으로 나타났다.

Keywords

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