초록
$\alpha$ 및 $\beta$-Cyclodextrin(CD)과 Congo red간의 복합체 형성에 관한 연구를 분광학적 방법으로 조사하였다. 이 결과 cavity 크기가 작은 $\alpha$-CD는 Congo red의 입체적 장애 때문에 복합체를 형성하지 못하였다. 한편 가시광선 영역의 S-형 흡광도 증가 현상으로 볼 때 두 분자의 $\beta$-CD가 한 분자의 Congo red와 equatorial 형태로 복합체를 형성하는 것 같다. 등 흡수점은 346 nm과 478 nm 두 곳에서 나타났다. 온도에 따른 형성상수의 값으로부터 온도가 올라가면 binding energy의 감소로 형성상수가 감소하였다. 열역학적 parameter의 계산 결과 $\Delta$H, $\Delta$S 및 $\Delta$G는 각각 -50.73 kJ/mol, $-108.96J/K{\cdot}mol$ 및 -18.24 kJ/mol 이었다. 따라서 큰 엔트로피 감소를 동반한 자발적 반응임을 알 수 있었다.
The formation of inclusion complexes between cyclodextrin(CD) and Congo red was studied by spectrophotometric methods at various temperatures. The cavity sizes are 0.49 nm, 0.62 nm for $\alpha$-and $\beta$-CD, respectively. Therefore, $\alpha$-CD was not found to form an inclusion complex with Congo red due to steric hinderance. In the $\beta$-CD use two $\beta$-CD molecules formed an inclusion complex with one molecule of Congo red, from the slope of the S-shaped curve increased. Two prominent isosbestic points appear at 346 nm and 478 nm. The formation constants were decreased with the increasing temperatures, due to low binding energy between $\beta$-CD and Congo red. The thermodynamic parameters were calculated from the plot of $lnK_f$ vs 1/T. The $\Delta$H, $\Delta$S and $\Delta$G were -50.73 kJ/mol, $-108.96J/K{\cdot}mol$ and -18.26 kJ/mol, respectively.