The study on the causal agent of Streptococcicosis (Lactococcus garvieae), isolated from cultured marine fishes

해산 양식어류로부터 분리된 연쇄구균증의 원인균, Lactococcus garvieae에 대한 연구

  • Lee, Deok-Chan (Department of Aquatic Life Medicine, Pukyong National University) ;
  • Lee, Jae-Il (Pohang Regional Maritime Affairs & Fisheries Office) ;
  • Park, Chan-Il (Department of Aquatic Biosciences, Tokyo University of Fisheries) ;
  • Park, Soo-Il (Department of Aquatic Life Medicine, Pukyong National University)
  • Published : 2001.12.30

Abstract

The purpose of this study was to investigate the microbiological characteristics and the distributions of the bacteria causing streptococcicosis occurred in marine fish farm, Korea. Many kinds of cultures fishes suffered from the disease accompanied with typical symptoms, including darkening of the skin, exophthalmia, petechiae inside of the opercula and distended abdomen. The isolates from the diseased fishes were compared with Lactococcus garvieae by biochmical, biophysical and serological methods and polymerase chain reaction(PCR) assay. We isolated 35 strains of the geuns Streptococcus from the diseased olive flounder, Paralichthys olivaceus, yellow tail, Seriola quinqueradiata and Korean rockfish, Sebastes schlegeli. 15 strains out of the isolates were identified to L. garvieae and the others were not because of their different biochemical and biophysical charateristics. Seven strains of the isolates were agglutinated by rabbit serum raised against L. garvieae $KG^+$ phenotypic cells(ATCC49156)as a reference strain. Twenty-one strains of the isolates identified to L. garvieae since they were formed the expected band through performing PCR assay using specific primers, pLG-1(5'-CATAACAATGAGATCGC-3') and pLG-2(5'-GCACCCCGCGGTTG-3'). In the present study, it showed that L. garvieae was a dominant strain causing streptococcicosis in the tested area due to occurrence of 21 strains as L. garvieae out of all the isolates, 9 atrains as Streptococcus sp. and 5 strains as Enterococcus sp.

본 연구는 우리 나라의 해산 양식어류 양식장에서 발생하는 연쇄구균증 원인균의 종 조성과 미생물학적 연쇄구균증 원인균의 종 조성과 미생물학적 특성을 밝히고자 하였다. 안구 백탁, 안구 출혈, 아가미뚜껑 출혈 및 복부 팽만 등의 증상이 관찰되는 해산 양식어류에서 분리된 연쇄상구균의 여러 균주들을 Lactococcus garvieae와 생리학적, 생화학적, 혈청학적 특성을 비교하였다. 또한 polymerase chain reaction(PCR)assay로 분리 균주들과 L.garvieae의 연관성을 조사하였으며 연쇄구균증 원인균들의 분포 특성을 조사하였다. 연쇄구균증을 나타내는 3종의 해산 양식어류로부터 연쇄상구균 35균주를 분리하였으며, 이 균주들의 생리, 생화학적 특성을 L.garvieae와 비교해 본 결과 15 균주가 L.garvieae에 속하는 것을 알 수 있었다. 분리균주를 참조균주인 ATCC49156토끼 향혈청으로 슬라이드 응집 시험한 결과 L.garvieae $KG^+$ type과 응집하는 균주가 7균주로 관찰되었다. 또한 L.garvieae의 특이 primers, pLG-1(5`-CATAACAATGAGATCGC-'3)와 pLG-2(5'-GCACCCTCGCGGGTTG-3')를 사용한 16S rRNA의 PCR 시험 결과 분리균주 중 21 균주가 예상 band를 형성하여 L.garvieae로 판단하였다. 이상의 결과에 따르면 35종의 분리균주 중 L.garvieae가 21 균주, Enterococcus sp.rk 5 균주, Streptococcus sp.가 9종으로 조사된 지역에서 연쇄구균에 의한 질병 발생은 L.garvieae가 우점을 차지함을 알 수 있었다.

Keywords