원예과학기술지 (Horticultural Science & Technology)
- 제18권3호
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- Pages.373-377
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- 2000
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- 1226-8763(pISSN)
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- 2465-8588(eISSN)
적뢰 및 적과에 따른 사과 '후지' 과실의 조직 발달
Thinning Stage on the Development of Fruit Structure in 'Fuji' Apples
- Park, Ji-Young (Dept. of Horticulture, Kyung Hee University) ;
- Park, Hee-Seung (National Horticulture Research Institute, RDA) ;
- Kim, Yong-Koo (Dept. of Horticulture, Kyung Hee University)
- 발행 : 2000.06.30
초록
본 연구는 'Fuji' 사과에 대한 적과시기의 조만(早晩)이 세포분열 또는 세포비대에 의한 과실발달에 미치는 영향을 조사하고자 수행하였다. 현미경 검경 결과 세포분열 시기는 적뢰, 적화 및 적과 처리에 관계없이 약 4~5주간 지속되었으며 유과기에 epidermis로부터 7~9개의 세포층에서 발견되던 유관속 조직은 세포분열기 이후 14~19층 사이에서 지속적으로 발견되었다. 반면에 epidermis에서 유관속 조직까지의 거리는 적뢰 처리구가 가장 길었으며, 적과 처리구 및 무처리 순으로 나타났다. 따라서 과실 비대는 세포 분열보다는 세포 비대에 의하여 영향을 크게 받는 것으로 판단되었고, 적과 시기가 빠를수록 과실 비대는 더욱 큰 것으로 나타났다. 그러나 적과시기와 전분립과 탄닌 함량 변화는 직접적인 관계는 없는 것으로 사료되었다.
This study was carried out to verify the effect of fruit thinning on fruit development, and the results were as follows. The number of cells between fruit epidermis and periphery vascular bundle during 35 to 184 days after full bloom (DAFB) were constant with 14~17 cells, regardless of thinning at pink bud stage, fruitlet stage or non-thinning. However, the distance between epidermis and vascular bundle was longest in the fruit thinned at pink stage followed by fruits thinned at fruitlet stage and control. Therefore, it was seemed that the fruit size increment during 35 to 184 DAFB was due to the increment of cell size. Thinning time affected fruit size and the earlier the thinning times were the bigger the fruits were. However, there were no direct relationships between thinning time and the starch or tannin particle development in the cells of the fruit.