사과 '후지' 과실의 조직 발달

Development of Fruit Structure in 'Fuji' Apples

  • 발행 : 2000.06.30

초록

만개기로부터 성숙기까지 사과의 과실구조에 대하여 1997년부터 1998년도 사이에 연속적으로 관찰하고 과실발달에 미치는 적과처리의 효과를 조사한 결과는 다음과 같다. 만개기를 기준으로 세포분열은 약 4~5주간 지속되고 만개후 65일경부터 epidermis와 hypodermis로 구성된 과피의 구별이 가능하였으며, 과피를 구성하는 세포의 수는 이 시기부터 성숙기까지 같았다. 사과 과실의 유관속조직은 중앙심피유관속, 측부심피유관속, 화판유관속, 악편유관속 등이 알려졌으나 그외에 hypodermis의 경계부위에 일정한 간격으로 과실의 외부를 두르고 있는 외부유관속과 심실의 주변을 둘러싼 내부유관속이 새로 발견되었다. 개화기의 내부 epidermis에서는 기공이 보이다가 수일 내에 사라지는 것으로 관찰되었다. 성숙기 '후지' 과실의 과피는 epidermis를 포함하여 약 7~9개의 세포층으로 구성되고 $100{\sim}120{\mu}m$ 정도의 두께를 가지며 과피 부분에도 상당히 큰 세포간극들이 나타나 과실조직이 치밀하지 못한 특성을 보여 주었다. 개화기에는 발견되지 않던 탄닌의 경우 만개 후 약 30일이 지나면서 epidermis와 hypodermis 층에 주로 형성되기 시작하나 100일 정도가 지나면 epidermis 층의 탄닌이 완전히 사라졌으며 만개후 160일경에는 다시 형성되었음이 관찰되었다. 과실이 발달하는 동안 전분립은 만개기부터 세포분열 기간에는 거의 발견되지 않았으며 이후 특히 과육부위에 많이 형성되었다가 성숙기에는 감소하는 양상을 나타내었다.

The fruit structure of 'Fuji' apples from full bloom to maturing was observed from 1997 to 1998. Cell division period of the fruit was found to be 4 to 5 weeks after full bloom. Vascular bundles in the inner part of the fruit skin which were not described in the books illustrating apple fruit structure was observed, as they were tentatively named as outer vascular bundles (OVB), and another vascular bundles were also observed newly in periphery of locules, as they were tentatively named as inner vascular bundles (IVB). In the observation of the inner epidermis (IE) in the inner part of the locules on 2 days prior to full bloom, the guard cells were observed and these were disappeared in the observation made 2 days later, i.e. on full bloom. The formation of fruit skin was observed at the microscope 65 days after full bloom and the number of cell which organized the fruit skin did not change from this time to maturation period. Tannin which is mainly in the fruit skin changing from continuously during fruit growth, specially the tannin of epidermis disappeared completely 100 days after full bloom stage, and then constituted again. Starch was not almost found out in cell division period of fruit from full bloom stage after this time it constituted much at flesh part and decreased at maturation period. Epidermis was developed by uniform cells of a layer the cell of epidermis constituted irregularity after pigmentation stage, the organization of fruit was not close because the very big intercellular space constituted at hypodermis and flesh structure.

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