Purification and Characterization of Carotenoprotein from the Muscle of Ascidian, Halocynthia roretzi

우렁쉥이 육으로부터 Carotenoprotein의 분리.정제 및 특성

  • Kang, Ok-Ju (Dept. of Food Science and Nutrition, Dong-Ju Woman's Junior College) ;
  • Byun, Hee-Guk (Dept. of Chemistry, Pukyong National University) ;
  • Jeon, You-Jin (Dept. of Chemistry, Pukyong National University) ;
  • Kim, Jong-Bae (Dept. of Sea-Food Science and Technology, Kunsan National University) ;
  • Kim, Se-Kwon (Dept. of Chemistry, Pukyong National University)
  • Published : 1998.02.28

Abstract

A carotenoprotein from the muscle of Ascidian (Halocynthia roretzi) was purified by ion exchange chromatography and gel filtration chromatography, and analyzed molecular weight, stability of pH and heat, effect of denaturing agents, amino acids and fatty acids composition. The purified carotenoprotein had absorption maxima of 463 nm and 439 nm. The carotenoprotein had an approxmimate molecular weight of 64.4 kDa in polyacrylamide gel electrophoresis. The amino acid compositions of carotenoprotein were mainly Gly (15.39%), Asn (11.31%), Gln (10.62%) and Ser (13.35%). The major fatty acids composition of carotenoprotein were $C_{16:1(n-7)}\;(15.4%)$, $C_{22:1(n-9)}\;(14.5%)$ and $C_{20:1(n-11)}\;(11.4%)$. The monounsaturated fatty acids (45.2%) contained abundant content compared to other saturated (38.1%) and polyunsaturated (11.7%) fatty acids.

우렁쉥이의 육에 존재하는 carotenoprotein을 추출하여 이온교환수지 및 겔크로마토그래피를 이용하여 정제하였으며, 정제된 carotenoprotein의 분자량, pH 안정성, 열안정성, 변성제의 영향, 아미노산 조성 및 지방산 조성을 분석하였다. Carotenoprotein의 정제도는 5배, 수율은 2.9%였으며, 1 mg당 $0.15\;{\mu}g$ carotenoid가 함유되어 있었다. Carotenoprotein의 최대 흡수파장은 UV/Vis 스펙트럼에서 463 nm 및 439 nm였으며, 분자량은 64.4 kDa으로 단일 polypeptide로 이루어져 있었다. Carotenoprotein은 pH 7.0부근의 중성영역에서 안정하였고, 열안정성은$65^{\circ}C$에서 2시간 이내에 90%이상 유지하였으며, SDS 변성제에 의해 5 nm 단파장 영역으로 이동하였다. Carotenoprotein의 아미노산 조성은 Gly, hsn, Gln 및 Ser의 함량이 전체 아미노산의 35.3%로 전체적으로 산성의 성질을 보였으며, 구성지방산 조성의 함량은 monoene산이 45.2%로 가장 많았고, 다음으로 포화지방산 및 polyene산이 각각 38.1% 및 11.7%였다.

Keywords