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Mycelial growth and fruit body cultural characteristics of a new Pleurotus ostreatus variety 'Daeseon'

느타리 신품종 '대선'의 균사배양 및 자실체 생육 특성

  • Chae-Young Lee (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Jong-In Choi (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Jeong-Han Kim (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Yeon-Jin Kim (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services)
  • Received : 2024.08.26
  • Accepted : 2024.09.24
  • Published : 2024.09.30

Abstract

The oyster mushrooms have known to be a major product in Gyeonggi-do, with production accounting for 69% of the entire country. The 'Daeseon' cultivar, which has white and straight stem, was developed. This cultivar was developed by mating monokaryons isolated from the 'Heuktari' and 'Hwaseong-2ho' varieties. The optimum temperature for the mycelial growth was 26~32℃ on PDA medium and that for the primordia formation and the growth of fruit body of 'Daeseon' was 16~20℃ on sawdust media. It took 35 days to complete spawn running, 3 days for finish primordia formation, and 4 days for finish fruit body growth in the bottle culture. It has shallow funnel-shaped pileus and a white straight stipe. The yield per bottle was 201 g/1,100 ml and was 16% higher than that of control cultivar 'Suhan-1ho'. Based on above results, we expect this cultivar to be suitable for small packaging.

느타리 신품종 '대선'의 주요 특성은 다음과 같다. 균사생장의 적정 온도는 26~32℃로 확인되었으며, 원기 발생 최적 온도는 20℃, 생육 최적 온도는 16~18℃로 나타났다. 모본 및 대조품종과의 대치배양 결과 뚜렷한 대치선을 보여 '대선'이 교배종임을 확인하였다. 갓의 대부착 형태는 중심형이며, 단면은 얕은 깔대기형으로 나타났다. 병재배시 배양기간 35일, 초발이 3일, 생육일 4일로 총 42일의 재배기간이 소요되었다. 또한, 자실체 형태는 대조품종에 비해 대가 얇고 유효경수가 많았으며, 물리적 특성 면에서도 대조품종보다 대의 강도와 경도가 우수하였다. 수량은 병당 평균 201 g으로 '수한1호'보다 16% 더 높았다. 농가실증 시험결과 기존 재배품종에 비해 13~17%의 증수 효과를 보였다. 또한 '대선'은 대가 희고 곧아 소포장에 적합하다는 의견과 갓색을 진하게 재배할 할 수 있는 재배기술 보완점이 제시되었다.

Keywords

Acknowledgement

이 연구는 농촌진흥청 공동연구과제(지역특화작목기술개발과제-과제번호 PJ0161362023)의 연구비 지원에 의해 수행되었으며, 이에 감사드립니다

References

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