Abstract
This study was performed to delineate pharmacokinetic residue characteristics of lincomycin (LM) in olive flounder at low water temperature (13℃), and to examine whether LM is effective against main Gram-negative pathogens. It was observed that the times for residue declined below the maximal residue limit (0.1 mg/kg) in the muscle was, respectively, 32, 33 and 55 days following 10, 20 and 40 mg/kg intramuscular LM injections. The in vitro MIC value of LM against Edwardsiella piscida was higher than 256 ㎍/mL and against Vibrio harveyi 32 ㎍/mL when examined with several clinical isolates. These results suggest that the withdrawal time of LM should be more than 30 days in consideration of the 10 mg/kg employed as the regular clinical dose. It was also found that LM administered to treat streptococosis in olive flounder is not likely to be effective against some pathogenic Gram-negative bacteria.
본 연구는 lincomycin (LM)의 근육투여에 따른 저수온(13℃)에서의 잔류 특성 및 넙치에서 병원성 세균으로 발견되는 그람음성 세균에서의 시험관 내 in vitro 약효를 평가하기 위하여 수행하였다. LM을 10, 20 및 40 mg/kg의 용량으로 단회 투여하였을 때, 근육내 농도가 잔류허용기준인 0.1 mg/kg 이하로 감소하는 기간은 각각 32일, 33일 및 55일로 평가되었다. 또한, 현장 분리 균주 그람음성 세균인 Edwardsiella piscida 및 Vibrio harveyi에 대하여 LM의 minimal inhibitory concentration (MIC)로 평가된 in vitro 약효는 각각 >256 ㎍/mL 및 32 ㎍/mL을 나타냈다. 연구 결과, 넙치 양식장에서 사용되는 LM의 임상용량인 10 mg/kg을 고려하였을 때의 휴약기간을 30일 이상으로 설정하면 합리적일 것으로 판단된다. 또한 LM이 넙치 연쇄상구균증 치료 목적으로 투여될 때 그 동시에 감염된 그람음성 세균에는 약효가 발휘되지 않을 것으로 추정한다.