Abstract
This study was conducted to identify the regional specialization that occurred during industrialization of agriculture. It examined patterns in oriental melons as one of the produce leading the development of the domestic protected horticulture sector. Oriental melons have been cultivated indoors for a long time. Seongju-gun, Gyeongsangbuk-do is specializing in oriental melon cultivation through increasingly intensive production and spatial concentration and is now the largest oriental melon production area in South Korea. This paper first discusses the production intensification and spatial concentration of oriental melon cultivation at the national level and then examines the specialization of oriental melon cultivation in Seongju-gun in terms of land use, cultivation facilities and related technologies, and the division of labor. This examination was based on relevant statistics and in-depth interviews with main actors from the area.
본 연구에서는 국내 시설원예 부문의 발전을 주도하고 있는 과채류 가운데 참외 농업을 중심으로 농업의 산업화 과정에서 나타나는 지역적 전문화를 규명하고자 했다. 참외는 장기간에 걸쳐 시설 재배가 진전된 작목으로서 생산의 집약화와 공간적 집중화가 진행되는 과정에서 일부 지역을 중심으로 전문화가 심화되고 있기 때문이다. 이러한 논의는 국내 최대의 참외 주산지로 성장한 경상북도 성주군 일대를 중심으로 수행되었다. 구체적인 연구 목적은 첫째, 국내 참외 농업의 집약화와 공간적 집중화를 개관하고 둘째, 성주군 참외 농업의 전문화를 토지이용, 재배 시설 및 관련 기술, 노동의 분업 측면에서 고찰하는 것이다. 이를 위해 관련 통계자료를 구득하고 사례 지역의 주요 행위자들에 대한 심층면담을 실시했다.