Abstract
There are prior studies that describe in detail the classification and shape of 26 species of Korean flounder, but it is difficult to make them out and they are used interchangeably or misused. It is intended to present the taxonomic standards of Pleuronichthys cornutus and Pleuronichthys japonicus and use them as tourism education materials using aquatic resources. Morphological comparison was made through counting and measurement. The two fish species were generally flattened in an oval shape with a low body height and a wide body width, and the anal fin developed and sized similar to the dorsal fin, and the caudal fin was widely spread out. Among the hyoid bones, in three parts of the coccyx, the main part, the ischial part, and the cardinal process, there were differences in the degree of curvature, the open angle, and the shape of the ischial part and the lateral process, which corresponded to the representative classification characteristics. In addition, it will be expected that it will serve as a basis as a fishery and marine education material for marine tourism that classifies and categorizes the characteristics as a genus of flounder and categorizes the characteristics, and reduces misuse of scientific names and names in the future.
우리나라 가자미는 총 26종으로 알려져 있고 어종에 대한 형태로 분류한 연구는 많이 진행되었으나 육안으로 구분하기에 어려움이 있으며 가자미와 도다리 등으로 혼용, 오용되어 쓴다. 이 연구는 도다리와 흘림도다리의 분류학적 기준을 제시하고 수산자원을 활용한 관광교육 자료로 활용하고자 한다. 계수와 계측을 통하여 형태적 비교를 하였고 두 어종은 전체적으로 체고는 낮고 체폭이 넓은 타원형으로 납작하게 측편되어 있으며 뒷지느러미는 등지느러미와 비슷한 형태와 크기로 발달하였고 꼬리지느러미는 부채꼴 모양으로 넓게 펼쳐져 있었다. 설골 중 미설골의 주부, 좌골부, 분문돌기의 세 부분에서 좌골부와 부문돌기에서 굽어진 정도, 벌어진 각도, 모양의 차이를 보여 대표적인 분류형질에 부합하였다. 또한 가자미과 어류의 한 속으로서 형질을 구분하여 분류하고 그 특징을 정리하며 추후 학명과 명칭의 오용을 줄이는 수산해양 교육 자료로서 기초가 되기를 희망한다.