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Analysis of key performance indicator for smart HACCP

스마트 HACCP 핵심 성과지표 분석

  • Seo, Yeon-Beom (Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • Park, Jung-Il (Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • Go, Ji-Hun (Ministry of Food and Drug Safety, Food Safety Policy Bureau) ;
  • Lee, Je-Myung (Ministry of Food and Drug Safety, Food Safety Policy Bureau) ;
  • Hwang, Su-Jin (Ministry of Food and Drug Safety, Food Safety Policy Bureau)
  • 서연범 (한국식품안전관리인증원) ;
  • 박정일 (한국식품안전관리인증원) ;
  • 고지훈 (식품의약품안전처 식품안전정책국) ;
  • 이제명 (식품의약품안전처 식품안전정책국) ;
  • 황수진 (식품의약품안전처 식품안전정책국)
  • Received : 2021.05.06
  • Accepted : 2021.06.19
  • Published : 2021.06.30

Abstract

Korea Agency of HACCP Accreditation and Services(KAHAS) has been focused on strengthen food safety management and competitiveness of the food industry. As a solution, the institution has launched the smart HACCP project, which is highly praised to be an innovation in food safety management system. KAHAS try to analysis of food manufacturing company, candidate of supporting about construction of smart factory from Small and Medium venture Business Department and confirm the effect of smart HACCP introduction. Korea Agency of HACCP Accreditation and Services will use these results for widespread of smart HACCP

스마트 HACCP을 통한 기록관리 자동화는 센서를 이용하여 중요관리점(CCP) 모니터링을 함으로써 한계기준 이탈 여부를 실시간으로 확인할 수 있으며 알람기능 구현을 통해 개선조치에 이르기까지의 소요시간을 단축시킬 수 있다. 식품업체의 HACCP 업무운영 효율성·편의성을 향상시킴과 동시에 제조공정의 자동화를 통해 수작업에 대한 병원성미생물의 교차오염도를 효율적으로 관리가 가능하여 식품산업의 경쟁력을 향상시킬 수 있다. 또 종사자의 비의도적 실수와 데이터 위·변조를 방지할 수 있게 해 소비자에게 식품안전에 대한 보다 신뢰성 높은 믿음을 줄 수 있다. 이렇듯 스마트 HACCP은 정부·기업·소비자 모두에게 공공의 이익을 가져다줄 새로운 미래이다.

Keywords

References

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