초록
본 연구는 전문대학 학사학위 전공심화 교육과정 만족도의 주관적 인식을 파악하고자 전공심화과정 호텔 조리학과 재학생을 대상으로 Q방법론을 적용하였다. 연구의 목적은 전공심화 교육과정 만족도의 구조를 유형화 하며, 전공심화 교육과정 만족도에 관한 유형들 간의 특성을 기술하고 분석하여 향후 시사점을 제시하고자 한다. 유형분석 결과, 총 6가지로 도출되었다. 제 1유형(N=5) : 전공심화과정 교수법 만족형(In-depth major curriculum teaching method satisfaction type), 제 2유형(N=4) : 실기중심 수업 만족형(Practical learning class satisfaction type), 제 3유형(N=3) : 현장 중심 수업 만족형(Place centered class satisfaction type), 제 4유형(N=3) : 취 창업 중심 수업 만족형(Employment Establishment centered class satisfaction type), 제 5유형(N=3) : 이론중심 수업 만족형(Theory centered class satisfaction type), 제 6유형(N=2) : 일 학습 병행 수업 만족형 (Work learning concurrent class Satisfying type)으로 각각의 유형마다 다양한 특징이 있는 것으로 분석되었다. 향후 전문대학 학사학위 전공심화 교육과정에 관한 연구에서는 많은 문헌과 실증연구를 바탕으로 보다 세밀한 Q방법론적인 질문과 분석기법으로 수정 보완하여, 응답자들의 다양한 의견을 보다 구체적이며 객관적으로 분석하고자 한다.
The purpose of this study is to find out the perception of the satisfaction of the undergraduate curriculum in the college undergraduate degree. The purpose of this study is to classify the structure of satisfaction of major curriculum, and to describe the characteristics of types of curriculum satisfaction in the major curriculum. The results of the type analysis are as follows. The first type (N = 5): In-depth major curriculum teaching method satisfaction type, the second type (N = 4): Practical learning class satisfaction type, the third type (N = 3) 4 types (N = 3): Employment Establishment centered class satisfaction type, 5th type (N = 3): Theory centered class satisfaction type, 6th type (N = 2) It is analyzed that there are various features for each type. In the future, we will revise and refine it with detailed Q methodological questions and analytical techniques, and analyze various opinions of respondents more concrete and objectively.