Abstract
This study was aimed to evaluate the possibility of application to the KS A ISO 2859-1 Easy test, an international standards sampling inspection, to replace a sampling method of the current grading standard of chicken meats for the first time. As a result of screening capability to check for defective products, the current sampling was 0.61 and the KS A ISO 2859-1 Normal test was 0.70, suggesting that the latter inspection method was more accurate. If the KS A ISO 2859-1 conversion principle is applied, 40,530 won per day is saved for a 50-lot inspection. The current sampling and the KS A ISO 2859-1 Easy test did not exceed the reject limit for the number of defective products to satisfy the grade $1^+$ on chicken carcass size numbers 12, 9 and 8. Freshness was not significantly different between the current sampling and the KS A ISO 2859-1 Easy test. It is expected that using the KS A ISO 2859-1 Easy test with a smaller sample volume will have the same level of quality evaluation as the current sampling method while reducing costs.
본 연구는 국제규격인 KS A ISO 2859-1 수월한 검사 방법을 계육에 처음으로 적용하여, 현행 닭고기의 등급 기준샘플링 방법을 대처할 수 있는지의 가능성을 알아보고자 수행하였다. 불량품 선별 능력을 확인한 결과, 현 등급 기준은 0.61, KS A ISO 2859-1 보통 검사 방법은 0.70으로 후자의 방법이 보다 정확히 선별할 수 있었다. 샘플링 방법에 따른 비용을 비교한 결과, 하루 50로트를 검사하는데 40,530원이 절감되었다. 또한 현 등급 기준과 KS A ISO 2859-1 수월한 검사는 12호, 9호, 8호 닭도체에서 모두 $1^+$등급을 충족시키기 위한 불량품 수가 불합격 한계를 넘어서지 않았다. 샘플링 방법에 따른 신선도의 유의성 검증은 전수검사와 현 등급 기준, KS A ISO 2859-1 수월한 검사에서 12호, 9호, 8호 닭도체의 모두에서 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 이를 통해 샘플량이 적은 KS A ISO 2859-1 수월한 검사를 사용하는 것이 검사비용 절감의 효과를 가지면서 현재의 방법과 동일한 수준의 품질평가를 할 수 있는 것으로 판단되었다.