Abstract
The purpose of this study is to provide a design and operation technical guideline for meeting the appropriate design criteria to bio-gasification facilities treating organic wastes. Based on the results obtained during the field surveys, the overall design and operation guidelines for bio-gasification facilities, monitoring items, cycle and commissioning period were presented. According to the flow of anaerobic digestion process, Various design factors for bio-gasification facilities were proposed in this study. When designing the initial anaerobic digestion capacity, 10 ~ 30% of the treatment capacity was applied considering the discharge characteristics by the incoming organic wastes. At the import storage hopper process, limit concentration of transporting organic wastes was limited to TS 10 % or less, and limit concentration of inhibiting factor was suggested in operation of anaerobic digester. In addition, organic loading rate (OLR) was shown as $1.5{\sim}4.0kgVS_{in}/(m^3{\cdot}day)$ for the combined bio-gasification facilities of animal manure and food wastes. Desulfurization and dehumidification methods of biogas from anaerobic digestor and proper periods of liquifization tank were suggested in design guideline. It is recommended that the operating parameters of the biogasification facilities to be maintained at pH (acid fermentation tank 4.5~6.5, methane fermentation tank 6.0~8.0), temperature variation range within $2^{\circ}C$, management of volatile fatty acid and ammonia concentration less than 3,000 mg/L, respectively.
본 연구는 유기성폐자원 (가축분뇨, 음식물류폐기물, 음식물류폐수 등)을 병합 소화하는 시설을 대상으로 적정 설계 기준치를 충족하기 위한 설계 및 운전 기술지침서 마련하고자 현장조사와 정밀모니터링을 실시하였다. 현장조사시 도출된 결과를 바탕으로 설계 및 운전 사항, 모니터링 항목 및 주기, 시운전 기간 등 바이오가스화 시설의 전반적인 가이드라인을 제시하였다. 초기 혐기소화 처리용량 설계시 유입 원료별 배출 특성을 고려하여 처리용량의 10~30 %의 여유율을 적용하였다. 공정별 설계 지침의 경우, 반입 및 전처리 설비의 유기물 반입 농도를 TS 10 % 이하로 제한하고 혐기소화조 운전시 저해요인 제한 농도을 제시하였다. 또한 병합기준 유기물부하율 $1.5{\sim}4.0kgVS_{in}/(m^3{\cdot}day)$, 소화가스 이용설비는 탈황 및 제습 방법, 호기액비화조의 적정 설계 운영인자 등을 제안하였다. 바이오가스화 시설의 운전인자는 pH (산발효조 4.5~6.5, 메탄발효조 6.0~8.0), 온도변화폭 $2^{\circ}C$ 이내, 휘발성지방산과 암모니아를 각각 3,000 mg/L 이하로 유지할 것을 권장하였다.