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A Study on the Influence of Human Resource Management of Franchise Restaurant Employees on Business Performance

프랜차이즈 요식업 종사자의 인적자원관리가 경영성과에 미치는 영향

  • Received : 2017.05.23
  • Accepted : 2017.06.15
  • Published : 2017.07.31

Abstract

This study analyzed the effect of human resource management on the performance of franchise restaurant workers. First, employment management of franchisees did not have statistically significant effect on business performance. Second, evaluation management (p<.05, ${\beta}=1.887$) showed a significant effect on job improvement, but did not affect financial performance significantly. Third, career management (p<.05, ${\beta}=1.715$) was found to have an impact on financial performance, but it did not significantly affect job performance. Fourth, there was a somewhat higher correlation between job improvement and job management (.441), job improvement and evaluation management (.476), p<.01, and financial performance and employment management (.375) (.356), and financial performance and career management (.371) were found to be correlated with p<.05 significance level. This study analyzes the effect of human resources management on the performance of franchise restaurant workers, and finds out the importance of characteristics of factors such as recruitment management, career management, and evaluation management. Research has significance.

본 연구는 프랜차이즈 요식업 종사자의 인적자원관리가 경영성과에 미치는 영향을 분석하였다. 첫째, 프랜차이즈 종사자의 채용관리가 경영성과에 통계적으로 유의한 영향을 미치지 않았다. 둘째, 평가관리(p<.05, ${\beta}=1.887$)가 업무향상에는 유의한 영향을 미친 것으로 나타났으나, 재무성과에는 유의한 영향을 미치지 않았다. 셋째, 경력관리(p<.05, ${\beta}=1.715$)는 재무성과에 영향을 미친 것으로 나타났으나, 업무향상에는 유의한 영향을 미치지 못한 것으로 분석되었다. 넷째, 업무향상과 채용관리(.441), 업무향상과 평가관리(.476)는 p<.01 유의 수준으로 다소 높은 상관관계가 있는 것으로 나타났고, 재무성과와 채용관리(.375), 재무성과와 평가관리(.356), 재무성과와 경력관리(.371)는 p<.05 유의 수준의 상관관계가 있는 것으로 분석되었다. 본 연구는 프랜차이즈 요식업 종사자의 인적자원관리가 경영성과에 미치는 영향을 분석함으로써 채용관리, 경력관리, 평가관리가 업무향상, 재무성과에 대한 특성 요인의 중요도를 파악하고 특성요인의 효과성을 검증하는데 연구의 의의가 있다.

Keywords

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