식후저혈압 노인에서 식후의 녹차와 커피 섭취가 혈압하강에 미치는 효과

Effect of Green Tea and Coffee Drinking after Meal on the Postprandial Fall of Blood Pressure in Elderly Person with Postprandial Hypotension

  • 손정태 (대구가톨릭대학교 간호대학 간호과학연구소)
  • Son, Jung Tae (Research Institute of Nursing Science, College of Nursing, Catholic University of Daegu)
  • 투고 : 2016.08.06
  • 심사 : 2016.11.14
  • 발행 : 2016.11.30

초록

본 연구는 식후저혈압 노인에서 식후에 녹차 또는 커피 한 잔을 섭취하는 것이 식후의 혈압하강에 어떤 영향을 미치는지 파악하기 위해 시도되었다. 실험은 식후저혈압이 있는 노인 30명을 대상으로 피험자내 반복측정 설계에 따라 참여노인들의 서면동의를 받은 후에 이루어졌다. 평소와 같은 일반 식사만 하는 것을 대조중재로 하였고, 동일한 일반식사 후에 120mL의 녹차 한 잔(카페인 15.8 mg)을 마시는 것을 실험중재1로, 120mL 커피를 한 잔(카페인 60mg)을 마시는 것을 실험중재2로 하였다. 각 노인이 세 가지의 중재에 참여하는 순서는 무작위로 배정하였다. 혈압과 맥박 수는 휴대용 자동혈압계(ABPM)를 사용하여 식전 30분부터 식후 120분까지 15분 간격으로 측정하였다. 수집된 자료는 IBM SPSS 19.0 program을 이용하여 분석하였다. 연구 결과, 참여노인의 사전 수축기혈압과 이완기혈압은 세 중재 간에 차이가 없었다. 식후 60분에 측정한 커피군의 수축기혈압은 $4.1{\pm}18.6mmHg$하강하여 대조군이 $15.1{\pm}17.9mmHg$ 하강한 것에 비해 유의하게 적었고(p=.032), 녹차군은 $13.4{\pm}22.4mmHg$ 하강하여 대조군과 차이가 없었다. 마찬가지로 식후 60분의 이완기혈압은 커피섭취군이 $0.8{\pm}13.4mmHg$ 하강하여 대조군이 $12.8{\pm}13.0mmHg$ 하강한 것보다 적었고, 이는 통계적으로 유의하였다(p=.033). 맥박 수는 세 군 모두 식전과 유의한 변화가 없었다. 따라서 식후저혈압 노인에 있어서 식후에 커피를 한 잔 마시는 것은 혈압하강을 예방하는 효과가 있다고 할 수 있다.

The purpose of this study was to compare the preventive effects of green tea and coffee drinking on postprandial hypotension in the elderly. A total of 30 women ($81.2{\pm}6.8years$) who had experience of postprandial hypotension participated 3 interventions by random order allocation. During the experimental interventions, each participant had a cup of instant coffee (60mg caffeine), or green tea (15.8mg caffeine) after lunch, and control group had only their lunch. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and heart rate (HR) were measured with 15 minute interval from 30 minutes before the meal to 120 minutes after the meal. The preprandial SBP and DBP were not significantly different between three groups. Postprandial SBP reduction measured at the 1 hour after meal was significantly smaller in coffee group compared to the control group, whereas green tea group was not ($-15.1{\pm}17.9mmHg$ vs $-13.4{\pm}22.4mmHg$ vs. $-4.1{\pm}18.6mmHg$ for control, green tea, and coffee group, respectively, p=.032). Likewise, DBP decrement at the 1 hour after meal was significantly smaller in coffee than control group ($-12.8{\pm}13.0mmHg$ vs $-6.9{\pm}16.6mmHg$ vs $-0.8{\pm}13.4mmHg$ respectively, p=.033). The HR response of the three groups were not significantly different throughout the intervention. Coffee drinking was potentially beneficial for preventing postprandial hypotension and resultant falling event.

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