Changes of Postprandial Blood Pressure of Elderly in Nursing Homes by Position

시설 거주 노인의 식사 후 체위에 따른 혈압의 변화양상

  • Received : 2012.01.31
  • Accepted : 2012.08.23
  • Published : 2012.08.30

Abstract

The purposes of this study were to identify the changes of postprandial blood pressure and pulse rates of elderly living in nursing homes by time and position after a meal. Blood pressure and pulse rates of 141 elderly aged over 65 years were measured at before the meal to 90 minutes after the meal by 15 min. interval. Data were analyzed by descriptive statistics, repeated measures of ANOVA, ANCOVA, and t-test using the SPSS program. There were no significant differences in change of systolic blood pressure and pulse rates by time between sitting group and lying group after meal. The biggest drops in systolic pressure in sitting and lying position were occurred at 30 min and 45min respectively after the meal. There were no significant change in pulse rates except for the immediately after meal in lying position. To prevent complications of postprandial blood pressure reduction, nurses should carefully monitor blood pressure of elderly in lying position at least from 30 min. till to 90 min. after the meal.

본 연구의 목적은 노인의 식사 후 혈압과 맥박수의 변화 양상이 체위에 따라 차이가 있는지를 확인하고자 하는 것이었다. 복지재단의 양로원과 요양원에 거주하는 노인 141명으로부터 서면동의를 받은 뒤, 5명의 훈련된 조사원이 식사 전 2회, 식사 직후, 그리고 식사 후 15분 간격으로 90분까지 총 9회 혈압과 맥박을 측정하였다. 노인의 선호에 따라 식사 후 좌위를 취한 노인은 식당에서 측정이 이루어졌고, 앙와위를 취한 노인은 방에서 측정하였다. 수집된 자료는 SPSS 18.0 프로그램을 이용하여 빈도와 백분율, 평균, 표준편차, Chi-square 검정, t 검정, 반복측정 분산분석, 반복측정 공분산분석을 이용하여 분석하였으며, 연구결과는 다음과 같다. ${\bullet}$식후저혈압 발생률은 앙와위를 취한 노인군이 좌위를 취한 노인군보다 높았다. ${\bullet}$식후 좌위를 취한 노인군과 앙와위를 취한 노인군 간에 시간경과에 따른 수축기혈압과 맥박의 변화 양상은 차이가 없었다. ${\bullet}$식전 수축기혈압을 통제한 상태에서 식사 후 수축기혈압의 변화양상은 좌위군과 앙와위군 간에 유의한 차이가 없었다. 노인에서 식후 혈압하강 발생은 식사 후 체위에 따른 차이가 없는 것으로 나타났다. 따라서 식후에 앙와위를 취한 노인에서도 식후 두 시간 이내에는 식후저혈압이 발생하고 있다는 점에 유의하여 세심하게 혈압을 모니터링하여야 한다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 한국연구재단