DOI QR코드

DOI QR Code

General Characteristics and Eating Styles by Gender and Nutrition Knowledge Level in Upper-Grade School Children in Gyeongbuk

경북 일부 초등학교 고학년생의 성별과 영양지식에 따른 일반적인 특성 및 식생활의 차이

  • 김은지 (진관고등학교) ;
  • 양경미 (대구한의대학교 한방식품조리영양학부)
  • Received : 2010.07.16
  • Accepted : 2010.10.15
  • Published : 2011.01.30

Abstract

The purpose of this study was to obtain the basic information needed for an effective program of nutrition education and the establishment of desirable dietary attitudes in elementary school children. The study was conducted using a self-administered questionnaire, and the participants were 281 elementary school children. The data were analyzed in terms of the participants' gender and level of nutritional knowledge, and group differences were assessed using chi-square and Duncan's multiple range tests. The results were as following: Male and female students did not differ in nutritional knowledge. In terms of health-related life style, there were significant differences according to gender and nutrition knowledge. In terms of dietary habits, there were significant differences in the regularity of meal times according to gender and nutrition knowledge. With regard to food preferences, there was a significant gender difference in taste preferences with the male students preferring a salty taste more than the female students.

Keywords

References

  1. 구복자, 이경애(2000). 초등학생의 영양교육을 위한 식습관 및 영양지식 조사. 한국식생활문화학회지, 15(3), 201-213.
  2. 김경아, 이연경(2010). 동영상을 활용한 영양교육이 초등학생의 영양지식, 식습관 및 식품기호도에 미치는 영향. 대한지역사회영양학회지, 15(1), 50-60.
  3. 김유경, 천종희(2000). 도시지역 학령 전 아동의 식습관과 체위 및 비만과의 상관관계 연구. 한국식생활문화학회지, 15(5), 349-360.
  4. 김은영, 박홍현(2004). 초등학교 고학년 학생의 식습관에 관한 조사 연구. -서울지역 일부 초등학교를 중심으로-. 한국식품영양학회지, 17(4), 393-404.
  5. 김이수(2005). 초등학교 5학년 학생들의 식습관 형성에 영향을 미치는 요인 연구. - 지역 및 급식 여부를 중심으로 비교-. 한국조리학회지, 11(4), 46-58.
  6. 김이수, 나영아(2005). 서울지역 초등학교 학생들의 성별에 따른 식행동 양상연구. 한국조리학회지, 11(4), 77-91.
  7. 김정화, 하애화, 유경숙(2008). 어머니의 영양지식에 따른 유아기 자녀의 비만도 및 식습관의 차이. 한국식생활문화학회지, 23(5), 646-654.
  8. 문수재, 이명희(1989). 어린이의 식생활태도가 영양상태 및 성격에 미치는 영향에 관한 연구. 한국영양학회지, 20(4), 256-266.
  9. 승정자, 이명숙, 성미경, 최미경, 박동연, 이윤신 외(2000). 우리나라 초.중.고등학생들의 체질량지수 관련요인에 관한 분석. 대한지역사회영양학회지, 5(3), 411-418.
  10. 엄효순, 정미진, 김숙배(2005). 전북 일부지역 남녀 중학생의, 영양지식, 식생활태도, 식습관 비교. 대한지역사회영양학회지, 10(5), 574-581.
  11. 연미영, 한영희, 현태선(2008). 초등학교 고학년생의 성별과 영양지식 수준에 따른 식습관, 식품섭취빈도, 식태도 비교. 대한지역사회영양학회지, 13(3), 307-322.
  12. 이건순(1995). 농촌 청소년의 식품기호, 식생활 행동 및 영양 섭취실태에 관한 연구. 동국대학교 대학원 석사학위논문.
  13. 이건순, 유영상(1992). 농촌주부의 영양지식, 식생활행동 및 영양섭취 실태에 관한 연구. - 전북 지역을 중심으로- 대한가정학회지, 30(4), 63-76.
  14. 이경애(2002). 부산지역 초등학생 어머니들의 건강관심도, 영양지식 및 영양태도에 관한 조사. 한국식문화학회지, 17(4), 411-424.
  15. 이난숙, 임양순, 김복란(1997). 초등학교 아동의 식습관 및 기호도에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지, 2(2), 187-196.
  16. 이선웅, 승정자, 김애정, 김미현(2000) 서울과 경기지역 남녀 중학생의 영양지식에 따른 영양태도, 식행동 및 영양섭취 상태에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지, 5(3), 419-431.
  17. 이원묘, 방형애(1996). 아동의 기호도와 식습관에 관한 조사 연구(II). 대한영양사협회학술지, 2(1), 69-80.
  18. 이지영, 이심열(2004). 영양교육 실시교와 미실시교 초등학생들의 영양지식.식행동 및 영양소 섭취 상태 비교 연구. 동아시아 식생활학회지, 14(6), 561-570.
  19. 이재선(2007). 어머니의 영양지식과 식행동이 자녀의 식생활에 미치는 영향. 중학생을 중심으로. 대구대학교 교육대학원 석사학위논문.
  20. 이영민, 이민준, 김수연(2005). 초등학교 재량활동을 통한 영양교육 효과. 대한영양사협회학술지, 11(3), 331-340.
  21. 이향자(1989). 어린이 식습관가 기호도가 체위에 미치는 영향에 관한 연구. 인하대학교 교육대학원 석사학위논문.
  22. 장혜순, 김명자(2006). 학교급식 유형, 성별 및 학년에 따른 충남 일부지역 초등학생의 식행동에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지, 11(5), 608-617.
  23. 정효숙(1995). 어머니의 영양지식 및 식습관과 초등학교 아동의 식품기호와의 관계에 관한 연구. 대한가정학회지, 33(3), 207-223.
  24. 조은아, 이수경, 허규진(2010) 시흥지역 초등학생의 간식섭취 실태 및 간식관련 영양지식에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지, 15(2), 169-179.
  25. 최정미, 라혜복(2008). 식품영양학 전공과 체육학 전공 여대생의 영양지식 수준과 영양 상태에 대한 연구. 대한지역사회영양학회지, 13(1), 24-33.
  26. Mary, S., Dianne, N. S., & Simone, F.(2002). Individual and environmental influences on adolescent eating behaviors. J Am Diet Assoc, 102(1), S40-S51. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(02)90421-9
  27. Schwartz, S. N.(1975). Nutrition knowledge, attitudes and practices of high graduates. J Am diet Assoc, 66(1), 28-31.

Cited by

  1. Eating Behavior, Nutrition knowledge, and Educational Needs of the Food and Nutrition of Elementary School Students in the Gyeungnam Province vol.18, pp.1, 2013, https://doi.org/10.5720/kjcn.2013.18.1.11
  2. Relationships between children's Nutrition Quotient and the practice of the Dietary Guidelines of elementary school students and their mothers vol.48, pp.1, 2015, https://doi.org/10.4163/jnh.2015.48.1.58