A Study on the Thermal Characteristics of the Low Temperature Vacuum Dryer by the Vacuum Chamber Temperature

진공실 온도에 의한 저온진공건조기의 열적 특성에 관한 연구

  • 최순열 (군산대학교 동력기계시스템공학과)
  • Received : 2010.06.23
  • Accepted : 2010.08.11
  • Published : 2010.08.31

Abstract

Of the roughly four million known substances, about 60,000 are processed and sold ; many of these must be dried. Many materials are processed in the liquid state - ideal for mixing and reacting - but most products are needed or wanted as dry, or relatively dry, solids. Usually operation is just below atmospheric pressure, as with direct dryers, but some are built for vacuum operation with pressures as low as 26.66kPa abs.. In spite of the global-class aquiculture agriculture and fisheries technology of our country, the processing technologies are lags behind the other nations relatively. These problems are considered to be caused directly by the lack of drying technologies. This paper is concerned to the experimental results of drying heat transfer characteristics for the green energy type vacuum dryer for the high quality agriculture and fisheries production.

Keywords

References

  1. 국립수산과학원 서해수산연구소, 2006. 8, "해삼양식 기술개발".
  2. 신우철, 2008, "전복양식산업의 미래전략", 목포해양수산청.
  3. 농촌경제연구소, 2008.12, "국가 식품클러스터 조성 기본계획".
  4. 桐榮, 前田金剛, 山內敏夫, 不破威信, 和田一洋, 山本博久, 1960, "眞空乾燥の基礎的硏究", 化學工學, 第24卷, 第5號, pp. 289-297.
  5. 桐榮, 林信也, 澤田周三, 1965, "立體および粉體材料層の乾燥における層分布", 化學工學, 第29卷, 第1號, pp. 25-27.
  6. 김경근, 1999. 6. 12, "농수산물의 저온진공건조 열적특성", 대한기계학회 추계 학술논문집 특강자료, pp. 1-6.
  7. 박형진, 김경근, 김명환, 1996.12, "함수 다공질층의 진공건조에 관한 실험적 연구(I)", 한국박용기관학회지, 제20권, 제5호, pp. 514-521.
  8. 김경근, 최순열, 2001.5, "가열수 온도에 의한 저온진공건조 열적 특성에 관한 연구", 한국박용기관학회지, 제25권 제3호, pp. 35-42.
  9. 문수범 외 4인, 2000.7, "생체 건조용 대형 저온진공 건조기의 열적 특성에 관한 연구", 한국박용기관학회지, 제24권 제4호, pp. 35-42.
  10. 최순열, 1999. 2, "저온진공건조기의 열적특성에 관한 연구", 한국해양대학교 기관공학과 박사학위논문.
  11. 김경근 외 5인, 1999. 6. 25, "저온진공건조기를 이용한 고추의 열적특성에 관한 연구", 공기조화 냉동공조학회 학술논문집, pp. 410-414.