초록
모잘록병균인 Rhizoctonia solani와 Pythium ultimum에 대한 etridiazole과 thiophanate-methyl의 균사 생장 억제 효과와, 각 병원균의 토양 접종 농도가 etridiazole과 thiophanate-methyl 합제의 고추와 오이 모잘록병에 대한 방제 효과에 미치는 영향을 조사하였다. R. solani와 P. ultimum의 균사 생장 억제에 대한 etridiazole의 $EC_{50}$값은 각각 $15.87\;{\mu}g\;mL^{-1}$과 $0.20\;{\mu}g\;mL^{-1}$이었지만, thiophanate-methyl의 $EC_{50}$값은 R. solani에 대해서$9.34\;{\mu}g\;mL^{-1}$이었고, P. ultimum에 대해서는 $500\;{\mu}g\;mL^{-1}$ 이상이었다. 온실에서 실시한 유묘 검정 결과, R. solani와 P. ultimum의 접종원 농도가 높아지면 고추와 오이에서의 병 발생도 상승하였다. R. solani의 토양 접종 농도가 0.1%(w/v)이었을 때 파종 14일 후의 고추 발병주율은 41%이었으며, 0.5%와 1.0%로 접종하였을 때는 73%와 95%까지 상승하였다. 오이에서는 접종원 농도가 1.0과 2.0%일 때, 각각 55%와 62%의 발병주율을 보였다. P. ultimum에 의한 유묘에서의 발병주율은 고추보다 오이에서 더 높게 나타났는데, 2%의 농도로 병원균을 접종하였을 때, 고추와 오이의 발병주율은 66.7%와 96.8%이었다. R. solani의 경우 혼합제의 효과는 병원균의 접종 농도에 따라서 변화하였는데, 접종 농도가 0.05%일 경우 고추와 오이에서의 방제 효과는 94.4%와 90.7%이었지만, 고추와 오이에서 병원균의 접종 농도가 0.1%와 0.5%일 경우에는 70.7%와 72.9%로 감소하였다. 하지만 P. ultimum의 경우에는 접종 농도와 관계없이 고추와 오이에서 모잘록병의 발생을 100% 억제하였다.
This study was performed to investigate the inhibiting activity of etridiazole and thiophanate-mthyl on mycelial growth of Rhizoctonia solani and Pythium ultimum and the effect of inoculum density of each pathogen on the control efficacy of the mixture of etridiazole and thiophanate-methyl in a seedling assay test. In mycelial growth inhibition test, $EC_{50}$ values of etridiazole and thiophanate-methyl against R. solani were 15.87 and 9.34 ${\mu}g\;mL^{-1}$, while those were 0.2 and more than $500\;{\mu}g\;mL^{-1}$ against P. ultimum, respectively. Controlling activity of the mixture of etridiazole and thiophanate-methyl against damping-off of pepper and cucumber, caused by R. solani and P. ultimum was tested in a greenhouse. With the inoculation of R. solani, disease incidences of seedling in pepper were 73% and 95% at 0.5% and 1.0% of inoculum concentration, while in cucumber those were 55% and 62% at 1.0% and 2.0%. When P. ultimum was inoculated into soil by 2.0% of inoculum concentration, those in pepper and cucumber were 66.7% and 96.8%, respectively. The efficacy of the mixture was somehow affected by the concentration of R. solani. While each control value of the mixture was 94.4% and 90.7% in pepper and cucumber at low inoculum concentration (0.05%), the efficacy of the fungicide decreased in pepper and cucumber by 70.7% and 72.9% at high concentration of R. solani (0.1% in pepper and 0.5% in cucumber). However, the control value of the mixture was 100% in pepper and cucumber, irrespective of the inoculum concentration of P. ultimum, however, the increase of inoculum concentration in soil did not result in the decrease of the fungicide efficacy.