Abstract
The aim of this study was to examine the effect of HACCP system implementation on the budget for medicine use, antibiotic utilization, and productivity of swine farms in Korea. Data were collected form thirty swine farms before and after implementation of HACCP system. Parturition rate, total number of piglets, number of initial weaning piglets, number of weaning piglets, survival rate of piglets after weaning, date of weaning piglets, piglet per sow per year, and market piglet per sow per year tended to be higher after HACCP system implementation. In contrast, price for medicine used per month, number of antibiotic used, the farm number of feeds containing antibiotics in each, growing stages added at the feed company, and the farm number of feeds containing antibiotics in each growing stages added at the swine farm were lower after HACCP system implementation. Due to increase in the feed cost recently, production cost for shipment in HACCP system implemented swine farms had increased in this study. In conclusion, our results indicated that the implementation of HACCP system might be effective in reducing medical expenses and improving the productivity.
본 연구는 양돈 사육규모가 2,000두 이상 5,000두 이하인 국내 중규모 농장의 HACCP 시스템 적용 전 후의 항생제를 비롯한 동물용의약품의 사용 현황 및 생산성에 미치는 영향을 조사하고 이를 차후 수행될 농장 HACCP 연구의 기초자료로 활용코자 실시하였다. 본 연구에 선정된 HACCP 적용 양돈장의 평균 노동인력은 내 외국인 모두 6.55명으로 조사되었으며, 구간별 평균 사육 구성 비율은 모돈 11.23%, 자돈 38.37%, 육성-비육 50.40%로 조사되었다. 농장의 생산성지표인 분만율, 총산자수, 포유 개시두수, 평균 이유두수, 평균 이유기간, 모돈 두당 연간 이유 두수, 모돈 두당 연간 규격돈 출하 두수 등은 HACCP 시스템 적용 전에 비하여 적용후 증가하는 경향을 나타내었다. 출하두당 생산비와 사료비도 HACCP 시스템 적용 전에 비하여 적용 후 증가하였으나 이는 조사 당시 국제 곡물가격의 영향에 기인한 것으로 판단된다. 월평균 약제비와 사용항생제수는 HACCP 적용 전에 비하여 적용 후 각각 -13.27, -27.50% 감소하는 것으로 나타났다. 사육구간별 항생제 첨가농장수-사료공장에서 첨가와 사육구간별 항생제 첨가농장수-농장에서 첨가는 HACCP 적용 전 많은 농장에서 항생제가 첨가된 사료를 급여하였으나 적용 후에는 사용율이 평균 59% 감소하였으며, 특히 육성 및 비육구간에 사용되었던 항생제 첨가사료가 상당히 감소되는 경향을 보여 주었다.