Studies for the Processing Factors of Pesticides during the Milling of Wheat Grain

밀의 제분에 따른 밀가루 중 농약 가공계수 산출 연구

  • Park, So-Young (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Park, Kun-Sang (Food Safety Evaluation Department, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Im, Moo-Hyeog (Food Safety Evaluation Department, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Choi, Hoon (Food Safety Evaluation Department, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Chang, Moon-Ik (Food Safety Evaluation Department, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kwon, Chan-Hyeok (Food Safety Evaluation Department, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kim, Sun-Gu (Food Safety Evaluation Department, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Hyo-Ku (Kongju national University) ;
  • Hong, Moo-Ki (Department of Crop Life Safety, Rural Development Administration) ;
  • Shim, Jae-Han (Biological & Environmental Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Kim, Jeong-Han (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University)
  • 박소영 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 박건상 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 임무혁 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 최훈 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 장문익 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 권찬혁 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 김선구 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 이효구 (공주대학교) ;
  • 홍무기 (농촌진흥청 농산물안전성부) ;
  • 심재한 (전남대학교 농업생명과학대학) ;
  • 김정한 (서울대학교 농생명공학부)
  • Published : 2009.06.30

Abstract

Processing factors of pesticides in milling process of wheat grain, which are consumed and imported at large quantity were examined to establish reasonable MRL of the processed food. Azinphos-methyl, chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl, fenitrothion, malathion, and trichlorfon were selected for the study according to annual usage and the previous detection record in wheat grain. Dipping process for pesticide application was performed in laboratory, while milling process was conducted under pilot plant system. Processing factors were calculated by analyzing residual pesticides on wheat grain and processing products as wheat flour, bran and red dog. Processing factors were 0.05 for azinphos-methyl, 0.06 for chlorpyrifos, 0.05 for chlorpyrifos-methyl, 0.07 for fenitrothion, 0.07 for malathion, 0.06 for trichlorfon, respectively. Recovery test was also performed to establish extraction efficiency of analytical procedure. The recovery value ranged from 93.2% to 98.6% with standard deviation of 0.1-0.9%.

밀가루의 농약잔류허용기준설정에 필수자료인 밀의 제분공정에 따른 농약의 가공계수를 산출하기 위하여 실시하였다. 이번 연구를 위해 밀에 대한 농약 연간사용량과 검출이력이 있는 azinphos-methyl, chlorpyrifus, chlorpyrifos-methyl, fenitrothion, malathion, trichlorfon를 대상농약으로 선정하였다. 밀에 이들 농약을 밀의 잔류허용기준 수준 정도로 침투시키기 위하여 농약을 첨가된 침지액에 침지하는 방법을 선택하였으며 제분은 pilot plant system에서 수행하였다. 가공계수는 가공 전 밀과 가공 후의 밀가루 및 부산물의 농약잔류량을 분석하여 각 농약 잔류량을 나누어 산출하였다. 분석결과, 밀가루의 가공계수는 각각 azinphos-methyl 0.05, chlorpyrifos 0.06, chlorpyrifos-methyl 0.05, fenitrothion 0.07, malathion 0.07, trichlorfon 0.06이었다. 또한, 분석법 검증을 위해 회수율 실험을 실시하였으며 회수율은 $93.2{\sim}98.6%$, 표준편차는 $0.1{\sim}0.9%$이었다.

Keywords

References

  1. Bates, J.A.R. (1979) The eraluations of pesticide residue in food procedures and problems in setting maximum residues limits, J. Sci. Food Agric. 30. 401 https://doi.org/10.1002/jsfa.2740300410
  2. EC : Council Directive 91/414/EEC (European Commission guideline 1607/VI/97 rev. 2. Appendix E. Doc. 7035/VI/95 rev.5)
  3. EPA (2008) 40 CFR Parts 150 to 189, U.S.A.
  4. FAO (1997) Manual on the Submission and evaluation of Pesticide Residue Data for the Estimation of Maximum Residue Levels in Food and Feed, UN FAO, Rome, p. 156
  5. FAO (2002) Manual on the Submission and evaluation of Pesticide Residue Data for the Estimation of Maximum Residue Levels in Food and Feed, UN FAO, Rome, p. 192
  6. FAO/WHO (2008) Codex alimentarius Commission
  7. GEMS/Food Guideline (1997) WHO
  8. Hayes, W. J. Jr. (1982) Pesticide studies in Man, Williams and Wilkin, Baltimore, U.S.A.
  9. http://blog.naver.com/oceanfresh/30035969307
  10. Joint FAO/WHO Food standards Programme (2005) Report of the 37nd Session of the Codex Committee on Pesticide residues, Codex Alimentarious Commission, FAO/WHO, Rome, Italy
  11. MHLW (2006) Positive List System for Agricutural Chemical Residues in Foods, Japan
  12. Volker Tomsen, Debbie Schatzlein, and David Mercuro (2003) Limit of Detection in Spectroscopy, Spectroscopy 18(12):112-114
  13. 권오정, 홍수명, 최달순, 박찬원, 송병훈, 류갑희, 오병혈 (2001) 농약사용 지표개발을 워한 과수용 농약사용량 조사분석, 한국농약과학회지 제5권, 40-44
  14. 권오경, 홍수명, 최달순, 상기석, 임양빈, 강충길, 송병훈, 오병렬 (2000) 농약사용지표설정을 위한 수도용 농약사용량 조사분석, 한국농약과학회지 제4권, 35-39
  15. 농수산물유통공사(제주지사) : 1 조원 규모 밀가루 시장
  16. 두산백과사전
  17. 박건상 (1984) 국산다류 중의 유독성 잔류농약에 관한 연구, 고려대학교 석사학위 논문
  18. 박건상 (2009) 농산물의 건조 및 가공에 의한 농약 가공계수 산출 연구, 전남대학교 박사학위 논문
  19. 식품의약품안전청 (2008) 식품공전
  20. 이미경, 홍무기, 박건상, 최동미, 임무혁, 이서래 (2005) 국제기구 및 외국에서 농산물 중 농약잔류 허용기준의 설정절차, 한국환경농학회지, 24권, 1호 45-55
  21. 이미경, 홍무기, 박건상, 최동미, 임무혁, 이서래 (2005) 한국에서의 농약잔류허용기준의 설정절차, 한국식품과학회지, 37권 4호, 658-694
  22. 이서래 (2000) 잔류기준 설정을 위한 식품원료의 분류 및 명칭, 한국환경농학회지 19, 259-269
  23. 이서래, 이미정 (2001) 국내 농약잔류 허용기준의 현황분석과 대처방안, 한국환경농학회지 20, 34-43
  24. 임무혁, 권광일, 박건상, 이경진, 장문익, 윤원갑, 최우종, 유광수, 홍무기 (2007) 홍삼 가공중 azoxystrobin, fenhexamid 및 cyprodinil 농약의 감소율, 한국식품과학회지, 39권 5호, 575-579
  25. 임무혁, 권광일, 박전상, 최동미, 장문익, 정지윤, 이경진, 윤원갑, 홍무기, 우건조 (2006) 인삼 가공중 잔류농약 감소계수 연구(I), 한국농약과학회지, 10권, 1호 22-27
  26. 임양빈, 김경선, 경기성, 김남숙, 하헌영, 이회동, 오경석, 김정원, 류갑희 (2003) 국내 과수류의 농약사용 실태조사, 한국농약과학회지, 제7 권, 258-263
  27. 홍무기, 박건상, 최동미, 임무혁, 장문익, 정지윤, 권광일, 윤원갑, 홍성수, 한양션, 서선정, 이효진, 최우종, 김민경, 우건조원 (2005) 잔류농약 관리시스템 구축-part III 인삼 가공중 농약감소계수 산출 연구, 식품의약품안전청보, 9권, 139-140
  28. 홍무기, 박건상, 최동미, 엄푸혁, 장문익, 정지윤, 권광일, 윤원갑, 홍성수, 한양션, 서선정, 이효진, 최우종, 낌민정, 우건조원 (2005) 잔류농약 관리시스템 구축-part IV 녹차추출물 감소계수, 식품의약품안전청보, 9 권, 144-412
  29. 홍무기, 박건상, 최동미, 임무혁, 장문익, 정지윤, 권광일, 홍생수, 최우종, 김띤경, 우건조 (2005) 잔류농약 관리시스댐 구축-part I 농산물의 농약잔류허용기준 설정, 식품의약품안전청보, 9권,137
  30. 홍무기, 박건상, 최용미, 임무혁, 정지윤, 장문익, 윤희경, 권광일, 이경진, 윤원갑, 백재욱, 이진, 홍성수, 임병현, 이철원 (2004) 식품종 농약잔류허용기준 및 관리 개선 연구-part I 잔류농약허용기준설정, 식풍의약품안전청보, 8(1):614-624
  31. 홍무기, 박건상, 최동미, 임무혁, 정지윤, 장문익, 윤희경, 권광일, 이경진, 윤원갑, 백재욱, 이진, 홍성수, 임병현, 이첼원 (2004) 식품중 농약잔류허용기준 및 관랴 개선 연구-part II 신규기준설정 농약의 잔류분석법 개발, 식품의약품안전청보, 8권 l 호,625-631
  32. 홍무기, 박건상, 최동미, 임무혁, 정지윤, 장문익, 윤희경, 권광일, 이경진, 윤원갑, 백재욱, 이전, 홍성수, 임병현, 이철원 (2004) 식품중 농약잔류허용기준 및 관리 개선 연구-part III 인삼 가공중 감소지수 및 인삼중 잔류농약 모니터링 식품의약품안전청보, 8권 1 호, 632-637
  33. 홍무기, 오창환, 최동미 , 박건상, 황인균, 우형경 박일정, 정선미 (1997) 식이를 통한 농약섭취량 연구 -채소류 및 그 가공품종의 잔류농약, 식품의약품안전청보, 1, 43-49
  34. 홍무기, 원풍경, 황인균, 최동미, 이강봉, 오금순, 허수정, 서정혁, 임무혁, 정석윤, 유가림, 이경진, 이은경 (2002) 식품중 잔류농약 모니터링-소면적 재배 채소류, 견과종실류, 콩류 및 서류를 대상으로, 식품의약품안전청보고서 6, 67-75