Investigation of Pathogenic Microorganism from Saengsik-classes

시판생식의 위해미생물 오염도 조사

  • Cho, Joon-Il (Division of Testing and Analysis, Gyeongin Regional Food and Drug Administration) ;
  • Park, Yong-Chjun (Division of Food Microbiology, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Ko, Soo-Il (Division of Planning & Management, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Cheung, Chi-Yeun (Division of Testing and Analysis, Gyeongin Regional Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Sun-Mi (Division of Testing and Analysis, Gyeongin Regional Food and Drug Administration) ;
  • Cho, Soo-Yeol (Division of Testing and Analysis, Gyeongin Regional Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Kwang-Ho (Division of Testing and Analysis, Gyeongin Regional Food and Drug Administration) ;
  • Lim, Chul-Joo (Division of Research Planning & Management Officer, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kim, Ok-Hee (Division of Testing and Analysis, Gyeongin Regional Food and Drug Administration)
  • 조준일 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석과) ;
  • 박용춘 (식품의약품안전청 식품미생물과) ;
  • 고수일 (국립독성연구원 연구기획과) ;
  • 정지연 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석과) ;
  • 이선미 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석과) ;
  • 조수열 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석과) ;
  • 이광호 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석과) ;
  • 임철주 (식품의약품안전청 연구기획조정) ;
  • 김옥희 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석과)
  • Published : 2008.09.30

Abstract

As Standards and Specifications of the Saengsik-classes has been established since 2005 by KFDA. The microbial Standards and Specifications of the Saengsik-classes is as follows; no detection in Escherichia coli, colony forming unit less then 1,000/g in Bacillus cereus, colony forming unit less then 100/g in Clostridium perfringens respectively. Contamination levels of Total aerobic bacteria, Escherichia coli, Bacillus cereus and Clostridium perfringens in Saengsik-classes were monitored. Total aerobic bacteria counts in Saengsik-classes was $1{\times}10^1{\sim}5.3{\times}10^7cfu/g$, for Bacillus cereus $1{\times}10^2{\sim}9{\times}10^2cfu/g$, for Clostridium perfringens $1{\times}10^1cfu/g$. Escherichia coli, was not isolated from all Saengsik-classes. Thess results will provide information for introduction of HACCP system to ensure microbial safety of Saengsik-classes.

본 연구는 식품의약품안전청에서 2005년도 생식류에 대한 미생물 기준이 제정됨으로 관련 미생물에 대한 기준규격이 적절히 실행되고 있는지를 파악하기위하여 모니터링을 실시하였다. 생식류의 미생물적 기준규격은 E. coi 음성, B.cereus 1 g당 1,000 이하이며, Cl. perfringens 1 g당 100 이하로 규정하고 있다. 따라서 시중에 유통 중인 생식류를 수거하여 E. coli, B. cereus, Cl. perfringens 및 세균수에 대한 모니터링을 진행하였다. E. coli는 99건 모두 음성으로 분석되었으며, B. cereus의 경우 56건(57%)에서는 음성이며, 42건(42%)에서 최소 100 cfu/g부터 최대 900 cfu/g으로 나타났다. 그리고 1건에서 기준규격을 초과하는 3,500 cfu/g이 검출되었다. Cl. perfringens의 분석결과는 98건(99%)에서는 음성으로 분석되었으며, 1건(1%)에서 10 cfu/g로 나타났고 세균수의 경우 검체별로 최소 10 cfu/g부터 최대 $5.3{\times}10^7cfu/g$으로 나타났다. 위의 결과로부터 특정제품을 제외하면 식중독 미생물의 경우는 비교적 위생적으로 처리되고 있음을 알 수 있었으나 B. cereus와 세균수의 경우 좀 더 위생적인 관리가 필요한 것으로 판단된다.

Keywords

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