Perception of Drinking Water and Water Environment among Housewives in Gumi City Area

구미 지역 주부들의 먹는 물과 물 환경에 대한 인식

  • Published : 2008.06.30

Abstract

The purpose of this study was to elucidate the perception of drinking water and water environment held by housewives in Gumi city area. The subject of this study were 20 housewives and surveyed with a questionnaire on a self-reporting basis. Results are as follows: 1. Housewives were concerned about drinking water and water environment as natural resource affecting Gumi city area. The percentage og the housewives who had used the purified tap water and the boiled water as drinking water was 35% and 30%, respectively. Also, The percentage of the safety of tap water was 75%. However, their perceived level about the safety of drinking water was relatively low. 2. Housewives suggests that a drinking water conservation campaign and active participation may be more effective if it is linked to local community. Furthermore, continuous education about drinking water and water environment promoting perception of tap water as drinking water.

이 연구의 목적은 구미 지역 주부들의 먹는 물과 물 환경에 대한 인식을 조사하여, 주부들의 먹는 물로서의 수돗물과 수돗물 오염에 대한 생각들을 알아보고자 하였다. 연구 대상은 구미 지역 주부 20명을 대상으로 먹는 물과 물 환경에 대한 질문지를 작성하게 하여 그 결과를 분석하였다. 연구 결과로 첫째, 대상자들은 구미 지역에 영향을 미치는 자연 자원으로서의 먹는 물과 물 환경에 대한 관심이 높았다. 또한 대상자의 35%는 정수기로 정수된 물을 마시고, 30%는 수돗물을 끓여서 마시고 있는 것으로 조사되었다. 수돗물의 안전성에 대해서는 75%였으나, 먹는 물의 안전성은 상대적으로 낮게 인식하고 있었다. 둘째, 주부들은 먹는 물 보전 캠페인과 능동적인 참여가 지역 사회와 연계할 때 더욱 효과적이라고 주장하였다. 더욱이 먹는 물과 물 환경에 대한 지속적인 교육을 통해 먹는 물로서의 수돗물에 대한 인식이 촉진될 수 있다고 하였다.

Keywords