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The Relationships Between Mycoplasmic Pneumonia and Production Traits in Pigs

돼지의 마이코플라즈마성 폐렴과 경제형질간의 상관관계 연구

  • Yoo, Im-Jong (Daejeon, Chungnam Branch, Animal Products Grading Service) ;
  • Oh, Hyung-Gil (Division of Animal Science & Resources, College of Agriculture & Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Park, Byung-Suk (Daejeon, Chungnam Branch, Animal Products Grading Service) ;
  • Lee, Ha-Bok (Daejeon, Chungnam Branch, Animal Products Grading Service) ;
  • Lee, Jong-Gwan (Division of Animal Science & Resources, College of Agriculture & Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Jeon, Byung-Kook (Chungnam Headquarters, Livestock Health Control Association) ;
  • Kim, Na-Rae (Chungnam Headquarters, Livestock Health Control Association) ;
  • Lee, Jun-Heon (Division of Animal Science & Resources, College of Agriculture & Life Sciences, Chungnam National University)
  • 유임종 (축산물등급판정소 대전충남지역본부) ;
  • 오형길 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부) ;
  • 박병석 (축산물등급판정소 대전충남지역본부) ;
  • 이하복 (축산물등급판정소 대전충남지역본부) ;
  • 이종관 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부) ;
  • 전병국 (가축위생방역지원본부 충남도본부) ;
  • 김나래 (가축위생방역지원본부 충남도본부) ;
  • 이준헌 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부)
  • Published : 2008.08.01

Abstract

Pneumonia is one of the important diseases in commercial pig. In order to delineate the relationships with pneumonia and productions traits, five different economic traits including carcass weight(CW), backfat thickness(BF), meat quality(MQ), carcass characteristics(CC) and pork belly thickness(PB) were measured in 6,362 commercial pigs. Significant differences were observed in all the traits with pneumonia(P<0.01). Carcass weight and backfat thickness decreased significantly as the symptom of pneumonia was severed (P<0.01). Also, when the pneumonia was severed, the carcass characteristics and meat quality became worse compared with normal unaffected animals(P<0.01). In case of pork belly thickness, the significant decrease was observed in pneumonia infected animals compared with normal animals(P<0.01). Based on this study, the pneumonia infection affects most of the important economic traits in pigs and it is ultimately needed to pay more attention to prevent this disease.

임상적, 경제적으로 매우 중요한 돼지의 질병중 하나인 폐렴이 주요 경제형질과 어떠한 상관관계를 가지는지 조사하기 위하여 충남 홍성에서 도축된 돼지 총 6,362개체를 본 연구에 이용하였다. 폐렴은 진행정도에 따라 4단계로 분류하였으며 생산된 비육돈의 도체중, 등지방 두께, 육질, 규격, 삼겹살 두께를 측정하여 폐렴질병과 형질과의 연관성을 비교 분석하였다. 그 결과 폐렴의 정도가 증가함에 따라 도체중이 유의적으로 감소함을 알 수 있다(P<0.01). 등지방두께와 각 폐렴 단계별 증상간의 상관관계를 보면 등지방 두께는 폐렴 중증과 폐 농양간의 유의적인 차이는 보이지 않으나 폐렴 경증 단계와는 매우 높은 유의성이 있는 것으로 나타났다(P<0.01). 삼겹살두께와 각 폐렴 증상간의 상관관계를 보면 삼겹살 두께에서 정상과 경증, 중증, 농양 간에 유의적인 차이가 존재하나(P<0.01) 경증, 중증, 농양 간에는 차이를 보이지 않음을 확인할 수 있었다. 육질등급 출현율과 각 폐렴 증상간의 상관관계를 보면 정상과 경증, 중증 간에 유의적인 차이가 존재함을 확인할 수 있었다(P<0.01). 이는 폐렴의 정도가 심해짐에 따라 육질이 나빠지는 것을 알 수 있으며 폐렴이 규격 육질등급 출현율에 큰 영향을 미친다는 것을 알 수 있다. 규격등급 출현율과 각 폐렴 증상간의 상관관계를 보면 정상과 폐 농양 간에는 유의적인 차이를 발견할 수 없었으나 정상과 경증 및 중증 간에는 규격등급 출현율에서 유의적인 차이가 있음을 알 수 있었다(P<0.01). 이는 폐렴의 단계에 따라 도체의 규격등급 출현율에도 크게 영향을 미치고 있다는 것을 알 수 있다. 본 연구를 통하여 폐렴증상이 심해질수록 돼지의 주요 경제적 형질이 저하된다는 것을 확인하였으며 경제적 손실을 방지하기 위해서는 농가에서 폐렴이 발생하지 않도록 지속적인 관찰과 예방이 필요함을 알 수 있다.

Keywords

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