KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 51 Issue spc1
- /
- Pages.119-124
- /
- 2006
- /
- 0252-9777(pISSN)
- /
- 2287-8432(eISSN)
Effects of Cold Water Irrigation on Quality Properties of Rice
냉수처리에 따른 쌀의 품질특성 변화
- Jeong, Eung-Gi (National Institute of Crop Science, RDA) ;
- Kim, Deog-Su (National Institute of Crop Science, RDA) ;
- Lee, Jeong-Il (National Institute of Crop Science, RDA) ;
- Kim, Sun-Lim (National Institute of Crop Science, RDA) ;
- Kim, Kee-Jong (National Institute of Crop Science, RDA) ;
- Yea, Jong-Doo (National Institute of Crop Science, RDA) ;
- Son, Jong-Rok (National Institute of Crop Science, RDA)
- Published : 2006.11.30
Abstract
This study was carried out at the Chuncheon Substation, National Institute of Crop Science to determine the effect of cold water irrigation on the milling and polished quality of rice, as well as its physicochemical and amylogram characteristics, and palatability Chilling by Irrigation of cold water
고품질 쌀 생산을 위한 기초자료를 얻기 위하여 작물과학원 춘천출장소 냉수처리 포장에서 냉해피해 정도가 다른 시료를 채취하여 벼의 도정특성, 쌀의 이화학적특성, 쌀가루의 아밀로그램특성 및 밥의 식미관능검정을 실시한 결과는 다음과 같다. 1. 냉수관개에 의한 냉해 발생은 불임율이 높을수록 출수 지연일수가 길고, 간장의 단축정도는 심했으며, 이삭의 추출은 불량하였다. 2. 쌀의 외관품질은 불임을 20% 이상부터 완전미율이 낮아지고, 유백미율과 깨어진 쌀이 증가하는 경향이었다. 3. 쌀의 이화학적특성은 냉수관개로 냉해를 유발하고 생산된 쌀이 자연구에 비해 단백질 함량이