Effects of Additional Calcium Additive on Egg Production, Feed Efficiency and Egg Shell Quality in Laying Hens

산란계 사료에 대한 칼슘 공급제의 추가공급이 산란능력과 사료효율 및 난각질에 미치는 영향

  • Na S. W. (Department of Feed Science and Technology, Kangwon National University) ;
  • Lee W. J. (Department of Feed Science and Technology, Kangwon National University) ;
  • Lee K. H. (Department of Feed Science and Technology, Kangwon National University)
  • 나상원 (강원대학교 사료생산공학과) ;
  • 이우진 (강원대학교 사료생산공학과) ;
  • 이규호 (강원대학교 사료생산공학과)
  • Published : 2005.03.01

Abstract

Forty-wk-old 480 ISA Brown layers were used in a 10-wk feeding trial to investigate the effects of additional various levels of limestone to a low calcium diet without any calcium additives on the performance of laying hens. There were significant differences in average egg weight (P<0.05) without any specific trend among treatments and hen-day egg production was not influenced by the dietary treatments. Daily intake and conversion per kg egg of feed excluded the calcium supplement were significantly reduced (p<0.05) as the level of additional calcium supplement increased in both types of layer diet, while those of feed included the calcium source were significantly increased (P<0.05) as the level of additional calcium supplement increased. Egg specific gravity, eggshell breaking strength and thickness were increased as the level of additional calcium supplement increased, however the significant differences were found only in egg specific gravity It would be possible to reduce the daily feed intake and feed conversion and to improve the eggshell quality by feed the low calcium diet devoid of calcium supplement from the conventional laying hen diet and by supply the additional calcium source at 3 to 4 p.m. instead of the continuous feeding of conventional high calcium diet.

관행적인 산란계 사료와 관행적 산란계 사료에서 칼슘 공급제를 배제한 저 칼슘사료의 2가지 배합사료를 급여하면서 각각 오후 3$\~$4시에 일반적인 관행사료의 칼슘 공급제 배합량의 1$\~$3배의 칼슘 공급제(석회석)를 추가로 공급할 경우 산란능력과 사료섭취량, 사료효율 및 난각질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 480수의 갈색산란계를 공시하여 10주간 사양시험을 실시한 결과 산란율은 처리간에 유의적인 차이가 없었으며, 평균난중은 처리간에 유의성은 인정되었으나(P<0.05)처리 간에 일정한 경향은 보이지 않았다. 칼슘공급제가 들어있지 않은 배합사료의 1일 1수당 섭취량은 2가지 배합사료에서 모두 칼슘공급제의 추가공급량이 증가할수록 유의적으로 감소하였으나(P<0.05), 칼슘공급제를 포함한 사료의 섭취량은 칼슘공급제의 추가공급량이 증가할수록 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 칼슘공급제가 들어있지 않은 배합사료의 산란 kg당 요구율은 2가지 배합사료에서 모두 칼슘공급제의 추가공급량이 증가할수록 감소하는 경향을 보였으나, 칼슘공급제를 포함한 사료의 산란 kg당 요구율은 칼슘공급제의 추가공급량이 증가할수록 유의적으로 증가하였다(P<0.05).계란의 비중은2가지 배합사료에서 모두 칼슘공급제의 추가공급량이 증가할수록 유의적으로 증가하는 경향을 보였고(P<0.05), 난각 파괴강도와 난각 후도는 모두 처리간에 유의성은 인정되지 않았으나 칼슘 공급제 추가공급량이 증가할수록 증가하는 경향을 보였다. 결론적으로 고칼슘의 관행산란계사료를 계속 급여하는 대신 관행산란계 사료에서 칼슘 공급제를 배제한 저칼슘의 사료를 급여하면서 칼슘 요구량이 증가하는 오후 3$\~$4시 이후에 충분한 칼슘 공급제를 추가 공급하면 사료섭취 량과 사료요구율을 감소시키고 난각질을 개선할 수 있을 것으로 보인다.

Keywords

References

  1. Chah C.C. 1972 A study of the hen's nutrient intake as it relates to egg formation. MSc Thesis University of Guelph
  2. Clunies MD, Leeson S 1992 Calcium and phosphorus metabolism and eggshell formation of hens fed different amounts of calcium. Poultry Sci 71:482 https://doi.org/10.3382/ps.0710482
  3. Hughes BO 1972 A circadian rhythm of calcium intake in the domestic fowl. British Poultry Sci 13:85-93 https://doi.org/10.1080/00071667208415919
  4. Lee KH. Jeong YJ, Ohh Y.S. 2002 Effects of feeding split diets for a.m. and p.m. on laying hen performance and feed cost. 7th WPSA Asian Pacific Federation Conference Proceeding 44-45
  5. Leeson S, Summers JD 1978 Voluntary food restriction by laying hens mediated through dietary self-selection. British Poultry Sci 19:417-424 https://doi.org/10.1080/00071667808416496
  6. Leeson S, Summers JD 1979 Dietary self-selection by layers. Poultry Sci 58:646-651 https://doi.org/10.3382/ps.0580646
  7. Mongin P, Sauveur B 1974 Voluntary food and calcium intake by the laying hen. British Poultry Sci 15:349-360 https://doi.org/10.1080/00071667408416118
  8. Morris BA, Taylor TG 1967 The daily food consumption of laying hens in relation to egg formation, British Poultry Sci 8:251-257 https://doi.org/10.1080/00071666708415676
  9. SAS Institute 1989 SAS User's Guide: Basics SAS Inst Inc Cary NC
  10. Scott ML, Nesheim MC, Young RJ 1976 Nutrition of chicken. Scott ML and Associates, Ithaca New York 53-133
  11. Snedecor GW, Cochran WG 1980 Statistical Methods. Iowa State University Press Ames Iowa
  12. Snetsinger DC, Zimmerman RA 1974 Limiting the energy intake of laying hens. page 185-199 in energy requirement of poultry. Morris TR, Freeman BM ed. Poultry Sci Ltd Edinburgh
  13. Summers JD, Leeson S 1985 Poultry Nutrition Handbook. University of Guelph Guelph Ontario Canada NlG 2WI
  14. Vohra P, Wilson WO, Siopes TD 1979 Egg production, feed consumption and maintenance energy requirements of Leghorn hens as influenced by dietary energy at temperatures of 15.6 and $16.7^{\circ}C$. Poultry Sci 53:1247
  15. Wood-Gush DGM, Homey AR 1970 The effect of egg formation and laying on the food and water intake of Brown Leghorn hens. British Poultry Sci 11 :459-466 https://doi.org/10.1080/00071667008415841
  16. 이규호 이상진 1986 난용계 산란기의 선택채식 미발표 논문
  17. 이규호 이덕수 1994 난용계 산란기의 선택채식에 관한 연구. 한국가금학회지 21(1):41-48
  18. 이규호 1994 난용계의 선택채식과 영양소 공급체계. 한국가금학회지 21(2):101-111
  19. 이규호 정연종 1996a 산란계에 대한 오전용 사료와 오후용 사료의 별도 급여가 산란능력과 경제성에 미치는 영향. 한국가금학회지 23(1):27-37
  20. 이규호 정연총 1996b 산란계에 대한 오전용 사료와 오후용 사료의 별도 급여가 난각질에 미치는 영향. 한국가금학회지 23(1):39-46
  21. 이규호 오용석 2002 산란계에 대한 오전용 사료와 오후용 사료의 영양수준 및 급여방법이 산란능력과 사료비에 미치는 영향. 한국가금학회지 29(3):195-204