Abstract
The decreasing pattern of underground temperature measured at 'Gonjiam cold storage cavern' during 7 years which was the first commercial scale underground food storage cavern in Korea was analyzed. The variation of energy consumption was discussed by comparing the consumed energy at the initial operation stage with that at later stage, when the temperature distribution reached a stabilized condition. The point to be considered at the design stage was also discussed by comparing the required refrigerator capacity at the initial operation stage with that at later stage. The extra energy to freeze the groundwater contained in pore space was discussed by analyzing the changing pattern of the rock temperature. The variation of measured rock temperature was compared with the estimated temperature using a numerical code, FLAC. The accuracy of the numerical estimation was discussed by comparing the heat flux measured by the operation time of the refrigerator with that estimated numerically.
경기도 광주군에 건설된 상업적 규모의 지하암반 저장고인 '곤지암 지하암반 저장고' 에 대한 약 7년간 운영중에 측정된 결과를 분석하였다. 운영 초기 에 투입되었던 에너지와 저장고 주변의 온도가 안정화된 이후의 에너지를 비교하여 에너지 소비의 변화경향을 분석하였다. 초기 냉동기 설계에 필요한 용량과 저장고 운영에 필요한 냉동기 용량을 비교하여 초기 냉동시스템 설계 시 고려할 점에 대해 논하였다. 7년간 암반 내 지중온도 변화 양상을 분석하여, 암반 내 지하수가 동결될 때에 소요되는 추가적인 에너지에 대해 논하고, 현재 암반온도 분포 상황을 초기의 온도분포를 예측한 FLAC 수치해석 결과와 비교하였다. 냉동기 가동시간에 따른 투입된 열유량과, 2차원, 3차원 수치해석에 의한 열유량을 비교하여 수치해석에 의한 열유량 예측의 정확성에 대해 논하였다.