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개발된 포도 봉지 괘대가 '캠벨얼리' 과실의 생리장해와 병 발생 및 품질에 미치는 영향

Effects of Developed Grape Bag on the Physiological Disorders, Pathogenic Decay and Fruit Quality in 'Campbell Early' Grapevines

  • Lee, Y.C. (Dept. of Fruit tree Sci., Korea National Agricultural College) ;
  • Moon, B.W. (KOF Co., LTD Research Institute) ;
  • Kim, M.S. (Dept. of Fruit tree Sci., Korea National Agricultural College)
  • 발행 : 2004.03.30

초록

포도 "캠벨얼리" 송이에 새로 개발된 봉지를 괘대하여 봉지 내부의 미기상의 변화, 생리장해 및 병 발생, 과실품질, 수확기 판정의 편이성을 조사하였다. 개발봉지의 미기상은 온도 및 광투과율은 차이가 없었으나, 상대습도 및 봉지 표면의 수분 증발량은 변화를 주었다. 수정불량과, 착색불량과, 동녹 발생율 및 회색곰광이 발생율은 처리 간 큰 차이가 없었다. 열과 및 탄저병 발생은 무대과에 비하여 개발봉지가 현저히 감소하였다. 특히 탄저병 발생정도는 개발봉지가 현저히 덜 심하였다. 과방, 과립 및 과경의 생장 및 가용성고형물, 산 함량, 과색과 과분 발생에는 큰 차이가 없었다. 개발봉지는 수확기 판정의 편이성이 우수하였으며, 과색 및 과분 발생정도가 높아 과실의 품질을 향상시킬 수 있었다.

The effects of developed grape bags on the micro-climate changes of bag, physiological disorder, pathogenic decay, quality and harvest time evaluation in 'Campbell Early' grapevines were studied. The temperature and light transmittance of developed grape bags showed no differences compared with the onces of conventional bag and non-bagging, but relative humidity and the amount of water evaporation were changed in all treatments. The occurrence of unfertilized fruit, poorly colored fruit, russet and gray mold rot showed no significant difference in all treatment at harvest time. Developed grape bags decreased effectively the occurrence of cracking fruit and bitter rot in 'Campbell Early' fruit. There was no difference in growth of cluster and berry, soluble solids and total acidity in fruits, degree of skin color and bloom appearance at harvest time. The skin color and fruit boom and harvest time evaluation in developed grape bags were resulted excellent compared with the once of conventional bag and non bagging.

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