Abstract
This study was conducted to evaluate the inhibition efficacy of high CO$_2$ atmosphere (35, 60, and 100% ${\times}$ 24, 48, and 72 h) on growth of Botrytis cinerea in vitro in order to offer sterilizing method of horticultural crops including peach fruits. Botrytis cinerea was isolated from a naturally infected peach fruits. Growth of the fungus at 25$^{\circ}C$ declined with increased CO$_2$ concentration and treatment duration. Especially, 100% CO$_2$ provided completely inhibition effect of growth of the fungus for 72 h. After removal of high CO$_2$ condition, however, the fungus showed normal growth speed. The growth of fungus at low temperature was completely inhibited temporarily by short-term 100% CO$_2$ treatment, but resumed right after transferring to normal atmosphere at 25$^{\circ}C$.
이산화탄소 처리에 따른 곰팡이의 생장억제 정도를 구명하기 위해 부패된 '황도' 복숭아로부터 분리된 Botrytis cinerea를 대상으로 본 연구를 수행하였다. 35, 60 또는 100%의 이산화탄소를 각각 24, 48 또는 72시간 동안 처리하여 곰팡이의 생장정도를 측정하였다. 상온조건에서 배양할 경우 고농도 이산화탄소 처리를 통해 생장속도를 억제할 수 있었으며 농도 및 처리기간이 증가할수록 효과가 증가하였다. 특히 100% 농도의 경우 처리기간 동안 완전한 생장 억제효과를 나타내었다. 그러나 고농도 이산화탄소 처리가 해제된 이후에는 정상적인 생장이 일어났다. 저온에 의해 곰팡이 생장이 효과적으로 억제되었으며 저온에서는 35%와 60%의 이산화탄소를 처리할 경우 추가적인 억제효과는 없었으며, 100% 이산화탄소를 72시간 동안 처리함으로써 곰팡이 생장을 효과적으로 억제할 수 있었다. 저온 및 이산화탄소 처리에 의해 생장이 억제된 Botrytis cinerea를 상온으로 옮겨 배양할 경우 급격한 생장을 보인 바 저온 및 이산화탄소 처리에 의해 Botrytis cinerea가 사멸되는 것이 아니라 일정 기간 생장이 억제되는 것으로 판단되었다.