초록
이 연구의 목적은 2000년도에 국내에서 생산된 백미에 함유된 As, Cd, Cu, Pb 및 Zn의 자연함유량과 백미의 섭취에 의한 이들 미량원소들의 인체섭취량을 추정하는 것이다. 논농사의 빈도가 낮은 제주도를 제외한 8개도에서 총 63개의 시료를 채취하였다. 채취된 시료는 건조, 미분쇄 및 산처리 이후, ICP-AES를 활용하여 화학분석을 하였다. 화학분석 결과, 백미에 함유된 As, Cd, Cu, Pb 및 Zn에 대한 건조중량 기준의 평균함량은 각각 0.126, 0.040, 1.96, 0.361 및 16.6 mg/kg으로 조사되었다. 이들 함량은 전세계에서 조사된 백미 내의 미량원소 자연함유량의 평균함량과 유사한 범위이다. 우리 국민의 1일 평균 쌀소비량을 256 g으로 가정하면, 조사된 쌀의 섭취에 의한 As, Cd, Cu, Pb 및 Zn의 1일 섭취량은 각각 32.3, 10.2, 502, 92.4 및 4,250 ${\mu}g$/day으로 계산되었다. 이 값들은 세계보건기구의 미량원소 1일 섭취 최대허용량 기준 이내이지만, 쌀의 소비는 우리 국민에게서 가장 중요한 미량원소 섭취 경로중의 하나이다.
The objective of this study is to investigate background levels of As and heavy metals (Cd, Cu, Pb and Zn) and their dietary intakes from white rice produced at various provinces in Korea during 2000. Except Jeju-do, sixty-three rice grain samples were taken at 8 provinces and analyzed for the elements using ICP-AES after acid digestion. The average contents of hi, Cd, Cu, Pb and Zn in the samples were 0.126, 0.040, 1.96, 0.361 and 16.6 mg/kg(DW), respectively. These levels are within the ranges of worldwide average concentrations in rice grains reported by various research. Assuming the rice consumption of 256 g/day by overall households in Korea, the amount of daily intake of As, Cd, Cu, Pb and Zn by the rice were estimated to be 32.3, 10.2, 502, 92.4 and 4,250 ${\mu}g$/day, respectively. Those amount of daily intakes of the elements by the rice are within the WHO's guide for trace elements, however, rice consumption is one of the most important sources of dietary intake of As and some heavy metals in Korean population.