Abstract
This study was performed to develop a more rapid and simple nutrient diagnosis method of plants than the conventional leaf analysis method. tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv. super momotaro) was planted in the mixed media produced by mixing perlite and rock wool at 1 . 1 (v/v) ratio. The Yamazakki nutrient solutions for cucumber and tomato were supplied to the media using the micro-drip irrigation system. Experimental plots produced consisted of no fertilization, deficient fertilization, adequate fertilization and surplus fertilization for N, P and K, respectively. Each experimental plot was replicated four times. Specific color different sensor values (SCDSV) measured by the chlorophyll meter were closely related to total-N concentrations in the leaves measured by the conventional method. Nitrate, $PO_4$ and K concentrations in petiole sap measured by test strips #(Reflectoquant^{\circledR},\;Merck,\;Germany)$ showed a significant relationship with total-N, p and K concentrations in leaves. The linear regression equations between $NO_3,\;PO_4$ and K concentrations in petiole sap and total-N, p and K concentrations in the leaves were prepared. The optimum levels of $NO_3,\;PO_4$ and K in petiole sap were obtained by plugging the optimum concentrations of total-N, p and K in the leaves by other researchers into the equations. In conclusion, the SCDSV by the chlorophyll meter and concentrations of NO3, p and K in petiole sap measured by the test strips would be suitable for rapid estimation of plant nutrient status.
본 연구는 지금까지 제시된 여러 가지 간이 식물영양 진단 방법들 중 test strip과 chlorophyll meter의 이용가능성을 검토하고 실제 이용 방안을 모색하고자 수행되었다. 본 실험에서는 양액의 N, P, K수준을 달리하여 토마토를 재배하면서 생육시기별로 specific color difference sensor value (SCDSV), 엽병 즙액 중 $NO_3,\;PO_4,\;K$의 함량을 측정하였다. 실험 결과 양액중 N, P, K의 농도 변화에 따른 엽병 즙액 중 $NO_3,\;PO_4,\;K$ 함량 변화가 엽 중 total-N, E, K함량의 변화보다 더 민감하였다. Test strip을 이용하여 측정한 토마토 엽병 즙액 중 $NO_3,\;PO_4,\;K$ 함량은 엽 내 total-N, E, K의 농도와 고도의 일차상관관계를 나타내었다. 지금까지 여러 연구를 통해 확립된 토마토의 엽 중 total-N, E, K의 적정 함량을 희귀식에 대입하여 구한 즙액의 적정 $NO_3,\;PO_4,\;K$의 함량은 각각 3.4-5.9, 0.3-0.5, 3.6-6.5 g/l였다.. Chlorophyll meter를 이용하여 측정한 SCDSV는 엽 중 total-N와 높은 상관관계를 나타내었으며 기존에 연구된 토마토의 엽 중 total-N 함량을 희귀식에 대입하여 계산한 결과 적정 SCDSV는 36.0-40.0이었다. 본 연구 결과 test strip과 chlorophyll meter는 토마토의 신속한 영양 진단에 이용할 수 있을 것으로 판단된다.