Factor Estimation For Food Wastes Collection Using GIS

GIS를 활용한 단독주택지역의 음식물쓰레기 수거요소 분석연구

  • Yoo, Kee-Young (Department of Environmental Management, Seoul Development Institute) ;
  • Kim, Boo-kyum (Department of Environmental Management, Seoul Development Institute)
  • 유기영 (서울시정개발연구원 도시환경연구부) ;
  • 김부겸 (서울시정개발연구원 도시환경연구부)
  • Received : 2002.08.19
  • Accepted : 2002.08.30
  • Published : 2002.09.30

Abstract

This study is to analyze collection factor of food wastes using GIS. For calculation of collection crews and equipment, It was measured velocity(43m/min), moving coefficient(1.9), moving distance(17,200/day), collection rate(0.313kg/day) on the basis of S2Dong. Moving coefficient was able to analyze straight distance of S2Dong using GIS and other areas were also applied to analyze straight distance of each area using same method. At N autonomous district, 10 persons of collection crews were necessary, but collection of food wastes by four forces resulted to be 11 persons of crews necessary. 7 vehicles were necessary, but 8 vehicles were needed by same reason.

본 연구에서는 표본지역의 음식물쓰레기 수거요소를 GIS를 활용하여 분석하였다. 음식물쓰레기 수거요소인 수거인력과 장비를 구하기 위해 표본지역인 S동을 대상으로 환경미화원의 수거이동속도(43m/min), 수거이동계수(1.9), 수거이동거리(17,200m/day), 수거가능량(0.313kg/day)을 측정하였다. 이때, 소요인원 분석을 위한 수거이동계수는 GIS의 활용을 통한 표본지역의 직선거리 분석으로 가능하였고 다른 지역으로의 확대 적용 역시 GIS활용을 통한 각 지역의 직선거리 분석으로 가능하였다. 분석결과, N자치구 단독주택지역의 음식물쓰레기 수거인원은 총 10인이 소요되었으나 실제적으로 4개 수거업체가 수거를 담당함으로써 총 11인이 소요되었고 수거차량 역시 총 7대가 소요되었으나 실제적으로는 4개 수거업체가 수거를 담당함으로써 총 8대가 소요되었다.

Keywords