Growth and Seed Quality as Affected by Growing Condition in Sesame

참깨 재배조건에 따른 생육과 품질

  • Published : 2002.12.01

Abstract

This study was carried out to determine the differences in the growth, grain yield, and seed quality of sesame plant according to seeding date between P,E. vinyl-house and outdoor cultures. Reproductive growth period in vinyl-house culture was shorter than in outdoor culture. Stem length and capsule setting length of sesame were much longer in vinyl-house culture than in outdoor culture. Also, number of capsules per plant and 1,000 grain weight in vinyl-house culture were higher, specially the grain yield was approximately 57% more than in outdoor culture. In vinyl house culture, sesame plants sown on June 8 had longer capsule setting length, more capsules per plant, higher 1,000 grain weight, and higher percent ripened grain at the upper part of the capsule settings than those sown in May 9. They also had higher 1,000 grain weight at the middle and lower part of the capsule settings compared to May 9 seeding. However, no difference in grain yield of in seeding dates was observed. In outdoor culture, sesame plants, which was sown on May 9, had more effective branch number and capsule number and plant compared to those sown on June 8. Though sesame plants sown on May 9 had lower percent ripened grain at the upper and middle part of the capsule settings and lower 1,000 grain weight, the seed yield was similar to those sown on June 8. No difference in chromaticity value $L^*$ of sesame seeds between two culture conditions was observed. The $a^*$ value was higher in vinyl-house culture than outdoor culture while $b^*$ value was higher in outdoor culture. Sesaminol triglucoside content of sesame seeds was higher in vinyl-house culture than in outdoor culture. On the other hand, the content of sesamin and sesamolin from sesame seeds in vinyl-house culture were lower than in outdoor culture.

참깨 재배조건에 따른 생육과 수량 및 품질 차이를 구명하고자 수행한 연구결과는 다음과 같다. 1. 비닐하우스 재배가 노지 재배에 비해 개화기가 빠른 반면 성숙기가 늦어 생식생장기간이 길었다. 또한 경장과 착삭부위장이 매우 길었다 한편 주당삭수가 많고 천립중이 무거워 수량이 57%가량 많았다. 2. 비닐하우스 재배에서는 6월 8일 파종구가 5월 9일 파종 구에 비해 착삭부위장이 길었다. 그리고 주당삭수가 많고 천립중이 무거웠다. 또한 착삭 상단부위 등숙율이 높고 착삭 중, 하단부위 천립중이 무거우나 수량은 비슷하였다. 3. 노지 재배에서는 5월 9일 파종구가 6월 8일 파종구에 비해 유효분지수와 주당삭수가 많았다. 그러나 착삭 상, 중단부위의 등숙율이 낮고 천립중이 가벼워 수량은 비슷하였다. 4. 종실의 $L^*$값은 재배조건에 따라 차이가 없었고 $a^*$값은 비닐하우스 재배에서 높았으나 $b^*$값은 노지 재배에서 높게 나타났다 그리고 파종기간 색차($\Delta E^*{ab}$)는 노지 재배에서 가장 높게 나타났다. 5. 비닐하우스 재배에서는 수용성 성분인 세사미놀 배당체 함량이 높고, 노지 재배에서는 세사민과 세사몰린 함량이 높게 나타났다.

Keywords

References

  1. 정병관. 1976. 적심시기가 참깨 생육 및 수량에 미치는 영향. 전라남도 농촌진흥원 시험연구 보고서 pp. 254-266
  2. Jung, B. G., and D. K. Kim. 1996. Effect offoliar application ofBoronon growth and yield in sesame. Korean J. Crop Sci. 41 : 441-449
  3. Kang, M. H., M. K. Oh, J. K. Bang, D. H. Kim, C. H. Kang, and B. H.Lee. 2000a. Varietal difFerence of lignan contents and fatty acidscomposition in Korean sesame cultivars. Korean J. Crop Sci. 45 :203-206
  4. Kang, M. H., M. Naito, K. Sakai, K. Uchida, and T. Osawa. 2000b.Action of mode sesame lignans in protecting low-densitylipoportein adainst oxidative stress in vitro. Life Sciences 66: 161-171 https://doi.org/10.1016/S0024-3205(99)00574-3
  5. Kang, M. H., S. N. Ryu, J. K. Bang, C. H. K-ang, D. H. Kim, and B. H.Lee. 2000c. Physicochemical properties ofintroduced and domes-tic sesame seeds. J. Korean Soc. FoodSci. Nutr. 29 : 188-192
  6. 김동관, 김용재, 정병관, 1995. 참깨 파종기별 Mg, Zn 및 B의 시 용이 주요형질에 미치는 영향. 전남대학교 농업과학기술연구 제30집 : 9-18
  7. Lee, B. H., J. I. Lee, S. T. Lee, and R. K. Park. 1988. Responses ofgrowth and flowering to day length and temperature in sesame cul-tivars. Res. Rept. RDA(U&I). 30 : 35-40
  8. Lee, J. I., S. T. Lee, S. K. Oh, and C. W. Kang. 1981. Breeding ofses-ame(Sesame indicum L.) for oil quality improvement. . Fatty acidcomposition of sesame seeds under diSerent climatic conditionsand locations. Korean J. Crop Sci. 26 : 90-95
  9. Lee, J. I., S. R. Ryu, C. Y. Choi, and H. S. Lee. 1993. Variation ofanti-oxidant content by capsule position in sesame. Korean J. Crop Breed. 25(1): 59-64
  10. Lee, J. T., S. H. Yun, M. E. Park, and J. L. Yun. 1995. Effect Of air tem-perature on the growth development in sesame. RDA. J. Aeri. Sci. 37 : 95-104
  11. 농촌진흥청. 2001. 2000 농업과학기술 연구개발결과 농촌지도사업 활용자료. p71
  12. 농촌진흥청 . 2000. 2000 주요 농작물품종해설. p. 81
  13. 농촌진흥청. 1999. 1998 농업과학기술 연구개발결과 농촌지도사업활용자료. pp. 112-114
  14. 농촌진흥청 . 1995. 농사시험연구조사기준. 603p
  15. 박찬호. 이정일. 1982. 참깨 품종의 개화반응에 관한 연구. 박찬호 박사 회갑기념논문집 5-13
  16. Ree, D. W., and K. Y. Park. 1985. Flowering order and variation of yield characteristics by capsule position in sesame. Korean J. Crop Sci. 30: 69-75
  17. Ryu, S. N., C. W. Kang, J. I. Lee, S. T. Lee, K. S. Kim, and B. O. Ahn. 1996. Perspectives of utilization and Iunction of antioxidants in sesame. Korean J. Crop Sci. 41 : 94-109
  18. Ryu, S. R., J. I. Lee, C. Y. Choi, and S. S. Kang. 1993a. Changes of antioxidant contents during grain filling in different plant types of sesame. Korean J. Crop Sci. 38 : 23-30
  19. Ryu, S. R., J. I. Lee, and H. S. Lee. 1993b. Effect of temperature and day-length on antioxidants in sesame. Korean J. Crop Sci. 38 :330-335
  20. Tashiro, T, Y. Fukuda, T. Osawa, and M. Namiki. 1990. Oil and Minor components of Sessme(Sesame indicum L.) strains. JAOCS 67 :508-511 https://doi.org/10.1007/BF02540757