Antibacterial Effect of fish Diet Soaked in Salvia miltiorriza Extract

단삼 추출물의 어류 질병 세균에 대한 항균 작용 및 사료 적용 시험

  • 목종수 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 송기철 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 최낙중 (국립수산진흥원 서해수산연구소)
  • Published : 2001.09.01

Abstract

The antibacterial effect of fish diet soaked in the extract of Salvia miltiorriza was tested to determine its levels of antibacterial activity, minimum inhibition concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). The extract showed strong activity against gram positive bacteria, but was weak against gram negative bacteria. Concentration levels of 13.4~40.3 and 67.2~403.0 $\mu\textrm{g}$/ml were determined as the MIC and MBC, respectively. However, levels above 403.0 $\mu\textrm{g}$/ml was neither bacteriostatic nor bactericidal against Edwardsiella tarta, a gram negative strain. The fish diet, soaked in the extract of Salvia miltiorriza, inhibited the growth of all strains of Streptococcus genus and Vibrio anguillarum. The relationship formula between weight of fish diet and Salvia miltiorriza extract absorbed into the fish diet was Y=2.4953X+3.3276 ($R^2$= 0.9999). The antibacterial activity of the fish diet, soaked in the extract, was stable from 10 to 35$^{\circ}C$ during the storage period of 28 days.

단삼으로부터 항균성 물질을 추출하여 어류질병에 대한 천연 항균약제로서의 이용 가능성을 타진하기 위하여 어류질병세균에 대한 항균효과, 최소증식억제농도, 최소살균농도 및 어류사료에 적용 시험 등을 실시하였다. 단삼 추출물은 그람양성균에 대하여 강한 항균활성을 나타내었으나, 그람음성균에 대하여는 항균활성이 약하였다. 단삼 추출물의 그람양성균에 대한 최소증식억제농도는 13.4 ~40.3 $\mu\textrm{g}$/ml이었으며, 67.2~403.0 $\mu\textrm{g}$/ml의 농도에서는 살균작용을 보였다. 그러나 그람음성균인 Edwardsiella tarta에 대하여는 403.0 $\mu\textrm{g}$/ml를 첨가하여도 살균작용은 물론 균 증식을 억제하지도 못하였다. 사료를 단삼 추출액에 침지시 적정 침지시간은 10분이었고, 단삼 추출물에 침지시킨 사료는 사용된 모든 어류질병세균의 증식을 억제하여 10.5~14.5 mm의 저해환을 형성하였으며, 특히 Streptococcus 속 및 Vibrio anguillarum에 대하여 강한 항균활성을 나타내었다. 또한, 사료 중량에 따른 추출물 흡수량은 식 Y=2.4953X+3.3276 ($R^2$=0.9999)으로 아주 밀접한 상관관계를 나타내었으며, 단삼추출물에 침지시킨 사료의 항균활성은 저장온도 10~35$^{\circ}C$에서 28일까지 안정하였다.

Keywords

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