소아에서 Lactococcus lactis 1370에 의한 치태형성 억제 효과

INHIBITORY EFFECT OF LACTOCOCCUS LACTIS 1370 ON THE FORMATION OF DENTAL PLAQUE IN CHILDREN

  • 이난영 (조선대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 이창섭 (조선대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 이광희 (원광대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 오종석 (전남대학교 의과대학 미생물학교실) ;
  • 이상호 (조선대학교 치과대학 소아치과학교실)
  • Lee, Lan-Young (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Chosun University) ;
  • Lee, Chang-Seop (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Chosun University) ;
  • Lee, Kwang-Hee (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Wonkwang University) ;
  • Oh, Jong-Suk (Department of Microbiology, College of Medicine, Chonnam National University) ;
  • Lee, Sang-Ho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Chosun University)
  • 발행 : 2001.11.30

초록

치태 억제효과가 있는 것으로 알려진 Lactococcus lactis 1370으로 제조한 양치용액이 실제 소아들의 구강내에서 치태의 형성을 억제하는지 여부와 이들 균주의 시간경과에 따른 구강내 잔류율을 알아보고자 소아 30명을 대상으로 위양치액 (Lactobacillus casei)과 유산균 양치액 (Lactococcus lactis 1370)으로 양치하도록 한 뒤 시간경과에 따른 치태지수, 치태부착면적을, 그리고 Lactococcus lactis 1370의 생균수를 count하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 대조군과 실험군에서 24시간후 치태지수는 각각 평균 2.43과 2.06으로 양치에 의해 치태지수는 평균 0.37 감소하였으며 치태형성억제율은 약 15%로 유의한 감소를 보였다 (P<0.05). 2. 48시간 후 치태지수는 대조군과 실험군에서 각각 평균 2.95와 2.17로 양치에 의해 치태지수는 평균 0.78 감소하였으며 치태형성 억제율은 약 26%로 24시간후에 비해 좀더 많은 감소를 보였다(P<0.05). 3. 대조군과 실험군에서 24시간후 치태부착면적율은 각각 평균 21.2%와 15.6%로 양치에 의해 치태부착면적율은 평균 5.63% 감소하였으며 치태형성억제율은 약 26%로 유의한 감소를 보였다(P<0.05). 4. 48시간후 치태부착면적율은 대조군과 실험군에서 각각 평균 33%와 17.8%로 양치에 의해 치태부착면적율은 평균 15.1% 감소하였으며 치태형성 억제율은 약 46%로 24시간 후에 비해 좀 더 많은 감소를 보였다(P<0.05). 5. 양치후 시간에 따른 구강내 생균수를 count한 결과 1시간 이후까지는 급격한 감소를, 3시간 후에는 약간의 감소를 보였으며 3시간부터 6시간 사이에는 약간의 증가추세를 보였다.

This study was undertaken to evaluate the clinical effect of inhibiting plaque formation of Lactococcus lactis 1370, a acid producing bacterium residing in the mouth. 30 children were asked to use 10ml of control mouth-wash and mouthwash containing Lactococcus lactis 1370. The plaque index and plaque area rate at 24h and 48h after the use of the mouthwashes were measured. And the number of Lactococcus lactis 1370 was counted at 1h, 3h, and 6h in the mouth. The results are as follow. 1. The mean plaque index at 24h after the use of the control mouthwash and the mouthwash containing Lactococcus lactis 1370 were 2.43 and 2.06, respectively. The inhibiting rate of plaque formation was 15% (P<0.05). 2. The mean plaque index at 48h after the use of the control mouthwash and the mouthwash containing Lactococcus lactis 1370 were 2.95 and 2.17, respectively. The inhibiting rate of plaque formation was 26%, showing more decrease than at 24h(P<0.05). 3. The mean plaque area rate at 24h after the use of the control mouthwash and the mouthwash containing Lactococcus lactis 1370 were 21.2% and 15.6%, respectively. The inhibiting rate of plaque formation was 26% (P<0.05). 4. The mean plaque area rate at 48h after the use of the control mouthwash and the mouthwash containing Lactococcus lactis 1370 were 33.0% and 17.8%, respectively. The inhibiting rate of plaque formation was 46% (P<0.05). 5. The number of Lactococcus lactis 1370 in the mouth decreased significantly from mouthwashing to 3h, but increased slightly between 3h and 6h. As seen with the above results, we think that using the mouth wash with Lactococcus lactis 1370 would prevent the formation of plaque in the mouth and can be an effective method to prevent dental caries and periodontal disease.

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