A Study on the Mushrooms Cultivation Using Ozon

오존을 이용한 버섯재배에 관한 연구(1)

  • Published : 2000.06.30

Abstract

This experiment was conducted to find out the effects of mushroom cultivation on ozone susceptibility. The mushroom media in cultivation became softening well without bad Knell when it was soaked for 120 hours. The mushroom media softening on cultivating of oyster mushroom was good and fast when the concentration of gas condition ozone is high. The concentration of gas condition ozone must control at less than 0.02 ppm at the innoculation room, 0.03 ppm at the incubating room, must not use at the sprouting mom, less than 0.02 ppm at the growing room respectively. Also at the growing room, it removes the smell of mushroom, so has a protective effects of coming into mushroom fees and disease. When the concentration of 0.02 ppm liquid condition ozone was sprinkled, it was very useful in disease protection If it was input, the storage period of mushroom fruiting body was prolonged.

1. 액상 오존에 120시간 처리하여도 악취는 없고 배지 연화(softening)가 잘 되었다. 2. 폐면중 면실피, 면자각이 침지 작업이 편리하였으며, 침지후 배지의 수분함량을 맞추기 위하여 배수할때도 배수시간이 단축되었다. 3. 느타리버석 배지연화는 기상오존 농도가 높을수록 연화속도가 빠르고 양호하였다. 4. 접종실은 접종원을 넣어 놓지 않은 상태에서는 강한 농도의 기상오존은 피해가 없지만 접종할때는 0.02ppm이하로 아주 약한 농도로 조절하여야 한다. 5. 배양실은 균사가 생장하고 있기 때문에 0.03ppm 이상에서는 버섯균사도 사멸하므로 주의해야 한다. 6. 버섯이 발이될때는 용존산소가 많으면 발이가 되지 않으므로 발이실이나 발이 시기에는 기상오존을 사용하지 않아야 한다. 7. 생육실에서는 0.02ppm 이하로 기상오존을 유지시키면 풍부한 용존산소가 많아 환기량을 줄여도 되나 발이초기에 과량의 오존을 사용하면 버섯갓이 커지고 대가 짧아지는 현상이 생기므로 주의해야 한다. 8. 생육실에서 O.02ppm 정도의 기상오존은 버섯 특유의 냄새를 제거시켜 주므로 버섯파리 유입을 막을 수 있어 버섯파리에 의한 푸른곰팡이균이나 세균성갈변형 전파의 예방에 효과가 있다. 9. 버섯 수확 후 포장할때도 기상오존을 주입 해 주면 저장시 발생하는 에틸렌 가스 생성을 방지하므로서 저장기간을 연장시켜 주는 효과도 있다. 10. 버섯 수확이 완료되면 폐상을 하여야 하는데 이때 재배사를 밀폐하고 가장 강한 농도의 기상오존으로 l일 이상 토출시키면 폐상 소독 효과가 있다. 11. 0.02ppm의 액상오존을 관수로 이용하면 병충해 예방에 효과적이다.

Keywords