Gamma Irradiation for the Inhibition of Shrimp (Penaeus aztecus) Allergy

새우(Penaeus aztecus)의 알러지 억제를 위한 감마선 조사

  • 김재훈 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀) ;
  • 이주운 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀) ;
  • 육홍선 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀) ;
  • 김정옥 (세종대학교 가정학과) ;
  • 변명우 (세종대학교 가정학과)
  • Published : 2000.06.01

Abstract

감마선 조사기술을 이용하여 새우 알러지를 감소시키기 위해 본 연구를 실시하였다. 감마선 조사구(A), 감마선 조사후 가열처리구(B), 가열처리 후 감마선 조사구(C)로 실험구를 설정하고 1,3,5,7,10 kGy의 감마선을 조사하여 실험에 사용하였다. A 처리구로부터 새우의 근혈장 단백질 용액과 근섬유 단백질 용액을 준비하였고, B와 C처리구에서도 각각의 단백질 용액을 준비하였다. 각 단백질 용엑에 대한 환자 IgE와 mAb 4.9.5의 결합력을 ELISA로 조사하였다. 두 항체 모두 감마선 조사구의 단백질을 용액과의 결합력이 감마선 조사선량이 증가할수록 낮게 나타났고, 감마선 조사후 가열처리가 항체의 결합력을 감소시키는데 더 효과적이었다. SDS-PAGE 결과 감마선 조사된 새우 단백질의 전기영동적 분리 pattern에는 변화가 없었다. 이 결과는 적절한 선량의 감마선 조사가 새우 알러지를 감소시킬 수 있다는 것을 시사한다.

Keywords

References

  1. J. Allergy Clin. Immunol. v.80 Crustacea allergy : Immunologic evaluation shrimp-allergic individuals Daul, C. B.;Morgan, J. E.;McCants, M. L.
  2. J. Allergy Clin. Immunol. v.83 Isolation and characterization of heat stable allergens from shrimp(Penaeus indicus) Nagpal, S. L.;Rajappa, S. L.;Metcalfe, D. D.;Subba Rao, P. V.
  3. Int. Arch. Allergy Immunol. v.105 Identification of the major brown shrimp(Penaeus aztecus) allergen as the muscle protein tropomyosin Daul, C. B.;Slattery, M.;Reese, G.;Lehrer, S. B.
  4. Food allergy : adverse reactions to food and food additives Food antigens. Yunginger, J. W.
  5. Food and food additive intolerance in childhood David, T. J.
  6. Biosci. Biotechnol. Biochem. v.63 Decrease IgE-binding with wheat gluten by deamination Maruyama, N.;Sugiura, F.;Kishimoto, T.;Ichise, K.;Takeuchi, Y.;Sawada, T.;Tsuda, A.;Utsumi, S.
  7. J. Food Sci. v.4 Effects of in vitro proteolysis on the allergenicity of major whey proteins Asselin, A.;Hebert, J.;Amiot, J.
  8. Food allergy : adverse reactions to food and food additives Food biotechnology and genetic engineering Astwood, J. D.;Fuchs, R. L.;Lavrik, P. B.
  9. J. Food Prot. Effects of gamma irradiation on the conformational and antigenic properties of heat-stable major allergen in brown shrimp Byun, M. W.;Kim, J. H.;Lee, J. W.;Park, J. W.;Honh, C. S.;Kang, I. J.;Kang, K. O.
  10. J. Allergy Clin. Immunol. v.100 Quantification of the major brown shrimp allergen pen a 1(tropomyosin) by a monoclonal antibody-based sandwich ELISA Jeoung, B. J.;Reese, G.;Hauck, P.;Oliver, J. B.;Daul, C. B.;Lehrer, S. B.
  11. Radiat. Phys. Chem. Conformational changes of myosin by gamma irradiation Lee, J. W.;Yook, H. S.;Lee, K. H.;Kim, J. H.;Kim, J. O.;Byun, M. W.
  12. Nature v.227 Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Laemmli, U. K.
  13. J. Mol. Biol. v.192 Tropomyosin crystal structure and muscle regulation Phillips, G. N.;Fillers, J. P.;Cohen, C.
  14. J. Food Qual. v.13 Food irradiation : benefits and concerns Thayer, D. W.
  15. Effect of gamma irradiation on the microbiological, biochemical, morphological, nutritional, toxicological and food processing characteristics of beef Yook, H. S.
  16. High-dose irradiation : Wholesomeness of food irradiated with doses above 10dGy WHO
  17. J. Sci. Food Agric. v.65 Immunochemical identification of irradiated chicken eggs Kume, T.;Ishii, T>;Matsuda, T.
  18. Food Technol. v.43 Food irradiation : the past fifty years as prologue to tomorrow Urbain, W. M.
  19. Meat Sci. v.41 Differences in the electrophoretic patterns of soluble pork proteins as a consequence of pig rearing conditions Hajos, G.;Matrai, B.;Szerdahelyi, E.;Orsi, F.
  20. J. Food Sci. v.63 Discoloration of fresh pork as related to muscle and display conditions Jhu, L. G.;Brewer, M. S.