전처리와 저장조건이 절화장미 'Red Sandra'의 품질과 수명에 미치는 영향

Effects of Pretreatments and Storage Conditions on Quality and Vase Life of Cut 'Red Sandra' Rose

  • 발행 : 1999.12.31

초록

전처리 후 저장방법, 저장온 습도, 저장기간 등 저장조건에 따른 절화품질과 수명을 비교함으로써 절화장미의 관상가치를 향상시키고자 본 실험을 수행하였다. 건식-저온처리의 경우 상자 내부의 온도가 저장고의 온도조건과 같은 $3^{\circ}C$를 유지하는데 12시간이 소요되었으며 습도는 20시간 경과 후 99%를 유지하였다. 꽃목굽음은 aluminum sulfate 혼합액 전처리에서 지연되었으며, 저장온도에서는 저온이, 저장방법에서는 습식이 적게 발생하는 것으로 나타났다. 흡수량은 저장시간이 길어질수록 상온($25^{\circ}C$)저장 보다는 저온($3^{\circ}C$)저장에서 높게 나타났다. 화경은 저장기간이 길어짐에 따라 처리별로 작아지는 경향을 보였으며 건식 저장보다 습식 저장에서 화경이 큰 것으로 나타났다. 절화수명은 aluminum sulfate 혼합액 전처리에서 저장기간에 관계없이 연장되었다. 습식저장은 건식보다 절화수명이 연장되었고 저장시간이 길어질수록 그 효과는 뚜렷하였으며, 저온저장($3^{\circ}C$)이 상온($25^{\circ}C$)에 비해 절화수명이 연장되었다.

This experiment was conducted to investigate the effect of pretreatments and storage conditions on quality and vase life of cut 'Red Sandra' rose (Rosa hybrida L.). 'Red Sandra' rose flowers were harvested and pulsed with distilled water, 0.2% RVB or 200ppm aluminum sulfate+3% sucrose+50ppm $AgNO_3$+0.1mM ethionine for 22 hours and then stored in wet or dry condition for 12, 24, 48 hours at low or room temperature. Pulsing with aluminum sulfate+sucrose+$AgNO_3$+ethionine delayed bent-neck, increased solution absorption and flower diameter, and prolonged vase life rather than pulsing with distilled water or RVB. Storage in wet condition or low temperature also delayed bent-neck, increased solution absorption and flower diameter, and prolonged vase life compared with storage in dry or room temperature condition. As the storage hours prolonged, solution absorption, flower diameter, and vase life were decreased especially pulsing with distilled water. Pulsing with aluminum sulfate+sucrose+$AgNO_3$+ethionine prolonged vase life compared to pulsing with distilled water or RVB regardless of storage conditions and shipping hours.

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