Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 32 Issue 6
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- Pages.774-778
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- 1999
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
A Comparative Study on Physical Properties and Gel formation abilities of Hot- water Extractable Material, Water-Soluble Alginate and Alkali-soluble Alginate Extracted from Laminaria japonica in East Sea, Korea
한국산 다시마로부터 추출된 열수추출물, 수용성알긴산 및 알칼리가용성 알긴산의 물리적 성상과 겔 형성능
- CHO Soon-Yeong (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National University) ;
- KANG Hyun-Joo (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National University) ;
- JOO Dong-Sik (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National University) ;
- LEE Jung-Suck (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National University) ;
- KIM Sang Moo (Faculty of Marine Bioscience & Technology, Kangnung National University)
- 조순영 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 강현주 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 주동식 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 이정석 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 김상무 (강릉대학교 해양생명공학부)
- Published : 1999.11.01
Abstract
Tee yields, physical properties and gel formation abilities or hot-water extractable material (HWEM) and water-soluble alginate (WSA) extracted from Laminaria japonica were estimated and compared with those of the alginate (ASA) extracted with alkali solution in the routine procedure. The contents of HWEM, WSA and ASA in Laminaria japonica were 8.3, 2.5 and
동해산 다시마 중의 알긴산의 고부가가치적 산업화 이용의 기초자료를 얻고자, 열수추출물 (HWEM),수용성 알긴산(WSA) 및 알칼리가용성 알긴산 (ASA)을 추출해 내어 그 각각의 수율, 겔화능, 겉보기점도, 용해성 (가용한계), 녹는점 등을 비교하여 보았다. 동해산 다시마 중 HWEM, WSA 및 ASA의 함량은 각각 8.3, 2.5 및