Effect of Humidity on the Storage Life of Satsuma Mandarin

저장습도가 온주밀감의 저장에 미치는 영향

  • Lee, Sang-Yang (Faculty of Horticultural and Life Science, Cheju National University) ;
  • Koh, Jeong-Sam (Faculty of Horticultural and Life Science, Cheju National University)
  • 이상용 (제주대학교 농과대학 원예생명과학부) ;
  • 고정삼 (제주대학교 농과대학 원예생명과학부)
  • Published : 1999.08.31

Abstract

The storage effects of satsuma mandarin(Citrus unshiu Marc. var. miyagawa) by humidity control during storage; 90% relative humidity (RH) and 85% RH at $3^{circ}C$, and room temperature were investigated. After 98 days' storage, weight losses were 3.40% for 90% RH, 6.92% for 85% RH, and 11.87% for room temperature storage. Decay ratio was increased rapidly from 3.87% on 98 days' to 48.75% on 126 days' storage for 90% RH. Soluble solids and flesh ratio were declined gradually, but the differences were not significantly. Firmness of fruits was continuously reduced during storage, especially on room temperature storage by the softening of the fruits. Acid content and vitamin C were gradually reduced during storage. Coloration was continuously progressed on room temperature, compared to cold storage. In order to keep freshness of the fruits, optimum storage period of early variety of Satuma mandarin was regarded for 100 days at $3^{circ}C$, 85% RH on the basis of sensory evaluation and chemical compositions.

제주산 궁천조생 온주밀감의 저장효과를 검토하기 위하여 저장 중 각각 $3^{circ}C$, 90%와 85% 상대습도에서 저온저장하였으며, 습도 조절이 안된 상온저장과 비교하였다. 중량감소는 저장 98일까지 각각 90% 습도에서는 3.40%, 85% 습도에서는 6.92%, 상온저장에서는 11.87%로서 습도가 높을수록 중량감소는 적었다. 그러나 90% 습도에서 저장한 감귤은 저장 98일 이후 부패율이 3.87%에서 급격히 증가하여 126일에 48.75%에 이르렀다. 과육율과 가용성고형물은 저장기간 중 큰 변화를 보이지 않았다. 경도는 저장 중 계속하여 감소하였고, 특히 상온저장에서 감소가 심하였다. 산 함량과 비타민 C 변화는 호흡작용에 의해 저장기간이 경과함에 따라 계속하여 감소하였다. 상온저장에서는 저온저장에 비해 착색이 계속 진행됨을 알 수 있었다. 관능평가와 내용성분을 기준한다면 품질 유지를 위해서는 $3^{circ}C$, 85% 상대습도에서 수확후 100일 정도가 조생온주 밀감의 최적 저장기간으로 판단되었다.

Keywords