Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 6
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- Pages.1529-1535
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Extraction of Carotenoid from Phaffia rhodozyma by Combining Permeabilizing Methods and Pulsed Electric Fields Treatments
투과성 증진 방법과 펄스전기장의 병합처리에 의한 Phaffia rhodozyma로부터의 Carotenoid 추출
- Kim, Nam-Hoon (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Shin, Jung-Kue (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Lee, Seok-Hoon (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Cho, Hyung-Yong (Department of Food Science & Technology, Chonju Kijeon Women's College) ;
- Pyun, Yu-Ryang (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University)
- 김남훈 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타) ;
- 신정규 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타) ;
- 이석훈 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타) ;
- 조형용 (전주기전여자대학 식품학과) ;
- 변유량 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센타)
- Published : 1999.12.31
Abstract
This study was done for the extraction of carotenoid from Phaffia rhodozyma in combination with PEF and other methods. PEF treatment conditions were
고전압 PEF는 P. rhodozyma 세포막에 손상을 주어 투과성을 80% 이상 증진시키지만, carotenoid 색소가 P. rhodozyma 세포막의 지방체와 결합한 생태로 존재하기 때문에 고전압 PEF 처리에 의한 세포막 투과성 증진의 효과만으로는 색소 추출 효과가 거의 없다는 김
Keywords
- High voltage pulsed electric Fields (PEF);
- carotenoid extraction Phaffia rhodozyma;
- combined treatment