음식물찌꺼기 퇴비의 시용에 따른 토양의 화학성 변화 밑 작물체내 염류의 흡수

Changes of Soil Chemical Properties and Uptake of Salts by the Plants according to the Application of the Food Waste Compost

  • 이상석 (충남대학교 농과대학 농화학과 식물영양학 실험실) ;
  • 장기운 (충남대학교 농과대학 농화학과 식물영양학 실험실)
  • Lee, Sang-Suk (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University) ;
  • Chang, Ki-Woon (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University)
  • 발행 : 1998.09.30

초록

이 연구는 대규모의 pilot plant에서 생산된 음식물찌꺼기 퇴비의 시용에 따른 작물(열무, 상추)에 의한 염류의 흡수와 토양의 화학적 특성 변화를 조사하기 위하여 수행되었다. 일반적으로 음식물찌꺼기 퇴비(FWC)는 전기전도도(EC)가 높고 Na, K, Ca 그리고 Mg와 같은 많은 염류를 함유하고 있다. 이러한 FWC가 토양에 시용될 경우 토양의 염류집적과 작물의 생육저해 가능성을 검증하지 않으면 안된다. FWC를 건물중으로 1/5,000a pot에 0, 20, 40, 80 그리고 160Mg/ha의 비율로 시용한 후 60일 동안 작물을 재배하여 토양의 pH와 EC, 작물에 의한 염류의 흡수를 조사하여 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 열무와 상추를 재배한 후 토양의 pH는 증가하였으며, EC는 감소하였다. 2. Na와 K의 흡수량은 FWC의 시용에 의해 약간 증가하였다. Ca의 흡수량에 있어서, 열무와 상추는 각각 감소, 증가하였다. 열무에서 Mg의 흡수량은 40Mg/ha 시용했을 때 가장 높았으며, 상추에서는 FWC의 시용에 따라 지속적으로 증가하였다.

This study was conducted to investigate the changes of soil chemical properties and uptake of salts by the plants(Raphanus and Lactuca) according to the application of the food waste compost(FWC), which was produced on a large scale at a pilot plant. Generally, FWC has a high electrical conductivity(EC) and contains much salts, such as Na, K, Ca, and Mg, and because of these when FWC are applied to soils there is a possibility of salt ac-cumulation in soils and growth inhibition on plants. The FWC were applied at the rates of 0, 20, 40, 80, and 160 Mg/ha in the 1/5,000a pots on the basis of dry weight, and the plants were cultivated for 60 days. And then, changes of pH and EC in soils and uptake of salts by the plants were investigated. The results obtained are summarized as follows; 1. After the cultivation of the Raphanus and Lactuca, pH increased and EC decreased in the soils. 2. Uptake rates of Na and K were slightly increased with the application of the FWC. In uptake rate of Ca, Raphanus and Lactuca was decreased, increased, respectively. In Raphanus, uptake rate of Mg was highest with the application of the FWC at 40 Mg/ha, and in Lactuca, continuously increased with application of the FWC.

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