Conditions for the Pigment Production by Bacillus sp. CS-17 and Antibacterial Activity of Pigment Concentrated Extracts

Bacillus sp. CS-17의 색소 생성조건 및 색소 농축액의 항균특성

  • Son, Dong-Hwa (Dept. of Food Preparation, Taegu Polytechnic College) ;
  • Kwon, Oh-Jin (Dept. of Hotel Culinary Art, Taekyeung C&D College) ;
  • Choi, Ung-Kyu (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Chung, Yung-Gun (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 손동화 (대구산업정보대학 조리과) ;
  • 권오진 (대경대학 호텔조리과) ;
  • 최웅규 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 정영건 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1998.06.30

Abstract

A bacterium with potent activity of pigment production and protease was isolated and identified as being Bacillus sp. CS-17. Cell growth, protease activity and pigment production of the strain reached to its maximum point after 24 hrs, 48 hrs, 72 hrs, respectively. The best pigment producing ability of Bacillus sp. CS-17 was shown on basal medium for pigment production added 1.0% soybean. The high effcient conditions for pigment production was obtained at culture of pH 8.5, $37^{\circ}C$ and 72 hours. Among the tested 5 gram positive strains and 6 gram negative strains, weak antibacterial activity of pigment concentrated extracts was appeared against growth of B. subtilis, P. aeruginosa, S. typhimurium, E. aerogenes, B. cereus, A. hydrophila.

전통 대두발효식품으로부터 색소 생성능과 protease 활성이 가장 강한 균을 선별하여 Bacillus sp. CS-l7로 동정하였다. CS-17 균의 균체증식은 배양 24시간, protease 활성은 배양 48시간, 그리고 색소 생성은 배양 72시간 후 최대에 달하였다. Bacillus sp. CS-17은 대두분말을 1.0% 첨가한 색소 생성용 기본배지에서 가장 높은 색소 생성능을 가지는 것으로 나타났다. 배양조건이 Bacillus sp. CS-17의 색소 생성에 미치는 효과를 조사한 결과, pH 8.5에서 $37^{\circ}C$, 72시간 배양하였을 때 최적의 색소 생성을 보였다. NaCl의 첨가는 색소 생성능을 억제하는 것으로 나타났다. 이상의 결과로 Bacillus sp. CS-17의 색소 생성 최적조건은 $37^{\circ}C$, pH 8.5에서 72시간동안 배양하였을 때로 추정되었다. 그람 양성균 5주 및 그람 음성균 6주에 대하여 색소 농축액의 항균활성을 paper disc법으로 조사한 결과, B. subtilis, P. aeruginosa, S. typhimurium, E. aerogenes, B. cereus, A. hydrophila의 성장에 대한 항균효과가 인정되었으나 그 활성은 전반적으로 미약하였다.

Keywords