토양수분함량(土壤水分含量)이 생강(生薑) 생육(生育)에 미치는 영향(影響)

Effect of Soil Moisture Content on Growth of Ginger

  • Jun, Jang-Hyeop (National Honam Agricultural Experiment Station, R.D.A.) ;
  • Nam, Jeong-Kwon (National Honam Agricultural Experiment Station, R.D.A.) ;
  • Lee, Kyung-Bo (National Honam Agricultural Experiment Station, R.D.A.) ;
  • Cho, Soo-Youn (National Honam Agricultural Experiment Station, R.D.A.) ;
  • Shim, Jae-Sung (College of Agriculture and Life Sciences, Bae Jae Nat. Univ.) ;
  • Yoon, Wha-Mo (College of Agriculture and Life Sciences, Bae Jae Nat. Univ.)
  • 발행 : 1997.06.30

초록

전북(全北) 봉동 재래종인 생강(生薑)을 공시(供試)하여 송정미사질양토(松汀微砂質壤土)에서 pot시험(試驗)으로 토양수분함량에 따른 생강의 생육(生育)을 조사(調査)한 바 그 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 생강출아는 토양함수량 20%(g/g) 이상 처리구에서 파종 20~25일에 80~100%의 출아율을 보였다. 2. 생강지상부의 경장, 경태, 경수, 엽장, 엽폭 등은 토양함수량 20~25% 처리구에서 가장 양호하였다. 3. 생강지상부의 고사율은 토양함수량 25% 처리구를 기점으로 많거나 적으면 증가하는 경향이었다. 4. 생강 지하부 생육 토양함수량 25%처리구에서 가장 양호하였다. 5. 생강 부패율은 토양함수량 20~25% 처리구에서 가장 낮았다. 6. 생강 수량과 경태($r=0.971^{**}$), 경수($r=0.980^{**}$) 간에 각각 고도(高度)의 정(正)의 상관(相關)을 보였다.

Effect of soil moisture level on the growth of ginger plant was investigated through a pot experiment. The soil used for this study was collected from a newly reclaimed hillside land. The soil was a silty clay loam(19% sand, 57% of silt and 24% of clay), acidic in soil rection(pH 4.7, in $H_2O$) and low in organic matter content(1.2%). Soil moisture levels selected for the experiment were 10, 15, 20, 25, and 30% on weight basis. Under the soil moisture of 20-25%, the emergence ratio was 80-100%, 25 days alter planting. The performance of above ground parts was best under 20-25% of soil moisture. When the soil moisture content was far from 25%, high or low, the die out of above ground parts of ginger tended to increase. Under 20-25% of soil moisture the growth of roots was best and the occurrence of root rot was minimal.

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