Effect of Heat Treatment of Garlic Added Diet on the Blood of Spontaneously Hypertension Rat

처리법을 달리한 마늘 첨가식이가 자발성 고혈압쥐의 혈액에 미치는 영향

  • 전희정 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 백재은 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1997.02.01

Abstract

It has been known that garlic, one of the essential ingredients of spices in Korean food, has a hypotensive effect. The following experiments were done to compare the effect of heat treatment of garlic on change in blood pressure. We selected SHR(Spontaneously Hypertension Rat) for experimental animals since, in the case of human beings, 85~90% of high blood pressure is in hereditary origin. Animals were divided into 3 groups, control group(no garlic), 3% raw garlic group and 3% heated garlic group. Serum was analyzed for lipid concentration, and plasma for prothrombin time and fi-brinogen concentration. The effects of heat treatment of garlic were as follow. There was no significant differences in body weight gain and feed efficiency ratio except that feed intake of 3% heated garlic-fed group was significantly lower than that of control group and 3% raw garlic-fed group. Garlic-fed groups, in contrast to the control group, showed significant difference in cholesterol content in pro-thrombin time and in fibrinogen concentration. Taken together, hypotensive effects of garlic on high blood pressure were significant. Regardless of heat treatment both heated garlic and raw garlic showed hypotensive effects.

본 실험에서는 사람의 본태성 고혈압과 가장 유사 한 증상을 나타내는 SHR을 이용하여 고혈압의 악성기에 해당하는 6개월간의 장기간 동안 생마늘과 익힌 마늘 첨가식이를 급여함으로써 마늘의 열처리가 혈청 지질과 혈액 응고에 미치는 효과를 비교 관찰하였다. 실험 결과를 요약하면 다음과 같다. 식이 섭취량은 익힌 마늘 3% 첨가군이 다소 낮았으며, 체중 증가량 및 식이 효율은 마늘 첨가군과 대조군간이 차이는 없었다. 총 콜레스테롤 수준은 마늘 첨가군이 대조군에 비해 현저히 저하되었으며, 특히 익힌 마늘군이 생마늘 군 보다 낮게 나타났다. 중성 지질 수준은 마늘 첨가군 들이 대조군에 비해 낮았다. 혈장 prothrombin time은 마늘 첨가군들이 대조군 보다 길었으며, 마늘 열처리에 따른 차이는 없었다. Fibrinogen 농도는 익힌 마늘군이 대조군이나 생마늘군 보다 낮았다. Fibrinogen과 pro- thrombin time은 유의한 부의 상관관계를 나타내었다. 이상을 종합하여 살펴보면, 익힌 마늘 3%와 생마늘 3% 첨가군 모두 체중이나 식이 섭취량 및 식이 효율에서 대조군과 큰 차이가 나타나지 않은 것으로 보아 일상 식이 섭취 수준으로서 섭취할 수 있는 농도로 여겨진 다. 열처리 효과를 비교해 보면, 익힌 마늘의 생리 효과가 생마늘에 비해 낮다고 보고된 타 연구 결과와는 달리 , 본 실험에서는 익힌 마늘과 생마늘의 효과가 유사 한 것으로 나타났다.

Keywords

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