Abstract
The antiulcerative effect of Sikhe(Korean traditional sweet rice drink) on stomach ulcer induced by ethanol treatment was investigated. Fifty male mice were divided into 5 groups consisting of control group and 4 Sikhe groups fed 0.3% commercial Sikhe(group I), 3% commercial Sikhe(group II), 0.3% home-made Sikhe(group III) and 3% home-made Sikhe(group IV). Mice were fed experimental diet ad libitum for 45 days. Growth, stomach surface pH, gastric wall mucosa and ulcer index were examined. Feed intake and weight gain did not show significant differences among 5 groups(p>0.05). The stomach surface pH and the amount of gastric wall mucosa of Sikhe fed groups(group I~IV) were higher than those of the control group, but were not significantly different(p>0.05) . The ulcer indices of the control and Sikhe fed groups were 18.6$\pm$6.58mm and 13.7$\pm$5.87~17.8$\pm$9.10, respectively. But significant differences were not found between the control and the Sikhe fed groups(p>0.05) though mean values of Sikhe fed groups were lower than that of the control group.
소화기계에 대한 식혜의 생리적 영향을 알아보기 위 한 일환으로 식혜를 섭취 시킨 마우스에 에탄올을 이용하여 위궤양을 유발시켜 식혜의 위궤양 예방효과를 살펴보고자 하였다. 사용된 식혜는 산업화된 시판식혜 및 가정용 식혜의 두 가지였으며 각각 식이에 대해 0.3% 및 3%농도로 첨가하여 45일간 투여하였다. 위궤양에 대한 식혜의 예방효과를 알아보기 위하여 위점막 표면의 pH, 위점액량 및 궤양지수를 측정하였다. 위점막표면 pH는 대조군은 3.4, 식혜투여군은 3.8~3.9의 값을 나타내어 대조군에 비하여 식혜투여군에서 다소 높은 경향을 나타내었으나, 유의한 차이는 관찰되지 않았다(p>0.05). 위점액량과 제양지수에 있어서도 대조군이 556.4$\mu\textrm{g}$ alcian blue/g wet tissue와 18.6mm의 값을 나타낸 반면, 식혜투여군에서는 595.2~673.5$\mu\textrm{g}$ alcian blue/g wet tissue와 13.7~17.8mm의 값을 나타내어 식혜투여군에서 위점액량은 증가되고 궤양지수는 감소되는 경향을 나타내어 식혜의 위궤양 예방효과의 가능성을 시사하였으나, 실험군간의 유의한 차이는 관찰되지 않았다(p>0.05).